Το γιγάντιο κρατικό επενδυτικό fund της Νορβηγίας ανακοίνωσε ζημίες 21,3 δισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2020, επικαλούμενο τις «τεράστιες διακυμάνσεις» της αγοράς τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η απόδοση των επενδύσεων του fund κυμάνθηκε στο -3,4% για τους πρώτους έξι μήνες του έτους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε απώλειες 188 δισ. νορβηγικών κορώνων ή σε 21,3 δισ. δολ.

«Η χρονιά ξεκίνησε με αισιόδοξα μηνύματα, ωστόσο οι προοπτικές στις αγορές μετοχικών τίτλων πραγματοποίησαν στροφή όταν ο κορονοϊός άρχισε να διασπείρεται παγκόσμιο», ανέφερε ο αναπληρωτής CEO της Norges Bank Investment Management, Trond Grande, σε δήλωσή του.

«Παρ’ όλα αυτά, η κάθετη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς του πρώτου τριμήνου περιορίστηκε από την εκτεταμένη νομισματική και δημοσιονομική απάντηση».

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του fund στο τέλος του α΄εξάμηνου ήταν 10,4 δισ. νορβηγικές κορώνες, με το 69,6% των επενδύσεων να είναι σε μετοχές, το 27,6% σε τίτλους σταθερής απόδοσης και το 2,8% σε μη εισηγμένες δραστηριότητες real estate.

Η απόδοση των μετοχικών τίτλων κινήθηκε στο -6,8%, ενώ οι επενδύσεις στο real estate απέδωσαν -1,6% στο εξάμηνο, ενώ οι επενδύσεις σε τίτλους σταθερής απόδοσης αυξήθηκαν κατά 5,1%.

Να σημειωθεί ότι υπήρξε θύελλα αντιδράσεων για τον διορισμό του νέου επικεφαλής του μεγαλύτερου κρατικού fund του πλανήτη, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια, μετοχές και άλλες επενδύσεις ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων. Ο Νικολάι Τάνγκεν επελέγη από την Norges Bank για να μανατζάρει το ταμείο. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση της χώρας, ο διορισμός του Τάνγκεν είναι παράνομος καθώς φέρεται να μην έδωσε πλήρη στοιχεία για την προσωπική του περιουσία, η οποία υπολογίζεται στα 800 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως όμως για τις επενδύσεις του fund που έχει μετοχές στο Λονδίνο. Τόσο η Norges Bank όσο και η κυβέρνηση της Νορβηγίας επιμένουν ότι η διαδικασία πρόσληψης δεν παραβίασε τους νόμους.

Πηγή Bloomberg

 

Share This