Τα θετικά στοιχήματα για το ευρώ έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών πυροδοτώντας κάποιες ανησυχίες για το κατά πόσο το γρήγορο ράλι του νομίσματος μπορεί να ξεμείνει σύντομα από καύσιμα.

Τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε η US Commodity Futures Trading Commission (CFTC) δείχνουν ότι την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Αυγούστου, συνολικά οι επενδυτές συσσώρευσαν τις περισσότερες «καθαρές» θέσεις long στα futures του ευρώ από το 1999, οπότε άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία, με πάνω από 30 δισ. δολάρια σε ανοικτά στοιχήματα. Επιμέρους, τα hedge funds γύρισαν σε θετικές θέσεις στο ευρώ έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από το Μάιο του 2018, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs.

Η στροφή απεικονίζει τον μεγάλο ρόλο που παίζουν τα θετικά στοιχήματα στο ευρώ στην ευρύτερη υποχώρηση του δολαρίου. Μετά όμως από την άνοδο κατά 11% έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τον Μάρτιο, κάποιοι πιστεύουν ότι τα επιπλέον κέρδη θα είναι δυσκολότερο να έρθουν.

«Τα στοιχεία υπονοούν ότι η κίνηση του ευρώ έχει φτάσει στα όρια», δηλώνει η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής στις ισοτιμίες στην Rabobank του Λονδίνου.

Η αγορά νομισμάτων δεν έχει ένα κεντρικό σημείο συναλλαγών, κάτι που κάνει περίπλοκο τον καθορισμό του τύπου των συμμετεχόντων στην αγορά που αθροιστικά αγοράζουν ή πωλούν κάποια στιγμή. Τα στοιχεία της CFTC καλύπτουν ένα μικρό τμήμα της αγοράς. Παρ’ όλα αυτά προσφέρει μια πολύτιμη εικόνα για το πώς συμπεριφέρονται συγκεκριμένοι επενδυτές, ειδικά hedge funds.

Ο Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγος στο Institute of International Finance δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν «βαθύ πάθος» με την ιδέα ότι το δολάριο να συνεχίσει να διολισθαίνει και το ευρώ να ανεβαίνει. «Τα στοιχεία για τις τοποθετήσεις μετατράπηκαν από «ακραία» σε «εκπληκτικά» αυτή την εβδομάδα», είπε.

Το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση σε υψηλό άνω των δυο ετών αφότου τον προηγούμενο μήνα είχε την καλύτερη επίδοση εδώ και μια δεκαετία, αντανακλώντας εν μέρει τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ευρώπη θα βγει γρηγορότερα από τις ΗΠΑ από τα lockdown. Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προωθήσει μια κοινή οικονομική αντίδραση στον κορωνοϊό, περιλαμβανομένης μιας τεράστιας αύξησης στις εκδόσεις ομολόγων, θεωρούνται επίσης μακροπρόθεσμη στήριξη στο ενιαίο νόμισμα.

Σημάδια συνέχισης της ζήτησης για ευρώ, ακόμα και μετά το ράλι που έκανε έως τώρα φέτος, υπονοούν ότι οι επενδυτές δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μεταστροφής από χαρτοφυλάκια στα οποία κυριαρχεί το δολάριο προς το ευρώ, λένε αναλυτές της JP Morgan.

Την περασμένη Παρασκευή η JP Morgan ανέβασε την πρόβλεψή της για το ευρώ στο 1,2 έναντι 1,13 προηγουμένως. «Εκ των υστέρων βλέπουμε ότι ξεκάθαρα υποτιμήσαμε το αντίκτυπο στις ισοτιμίες από την μικρότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ και τα επιτόκια και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ», έγραψε ο Paul Meggyesi, επικεφαλής στρατηγικής της τράπεζας στο χώρο των νομισμάτων, σε σημείωμά του.

Η κα Foley της Rabobank, όμως, είπε ότι οι κινήσεις τον Αύγουστο μπορεί να παραπλανητικές δεδομένου ότι γίνονται με περιορισμένες -λόγω διακοπών- συναλλαγές. Είπε ότι το ευρώ μπορεί να αντιμετωπίσει μια «απότομη πίεση» αργότερα φέτος.

Πηγή FT

 

Share This