Εντείνονται οι ανησυχίες τις τελευταίες ημέρες για τον κίνδυνο ενός σοβαρού επεισοδίου ασφάλειας στο Λίβανο εν μέσω αναφορών ότι η Τουρκία μεταφέρει όπλα στη χώρα από τα βόρεια σύνορα με τη Συρία, μεταδίδει το Al Arabiya English επικαλούμενο αξιωματούχους.

Τρεις διπλωμάτες επιβεβαίωσαν στο Al Arabiya English ότι έχουν ακούσει πληροφορίες για μετακινήσεις όπλων, με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Δύο πηγές των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών του Λιβάνου επίσης εξέφρασαν ανησυχίες για το θέμα. Μία από τις πηγές μίλησε στο Al Arabiya English μετά από επιχείρηση παρακολούθησης από στρατιωτικές υπηρεσίες στο βόρειο Λίβανο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

“Ανησυχούμε πολύ για το τι συμβαίνει. Οι Τούρκοι στέλνουν έναν απίστευτο όγκο όπλων στα βόρεια” ανέφερε η πηγή.

Ερωτηθείς για την ροή των όπλων, ένας υψηλόβαθμος Λίβυος διπλωμάτης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αλλά “ξέρουμε ότι είναι [οι Τούρκοι] ενεργοί”.

“Παρακολουθούμε την υπόθεση και παραμένουμε σε επαφή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ”, πρόσθεσε ο διπλωμάτη.

Η επιρροή της Τουρκίας στο Λίβανο είναι μακροχρόνια – πιο πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση έστειλε δύο φορτηγίδες ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μετά την καταστροφική έκρηξη της στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου που κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Τουρκία στηρίζει το μικρό, αλλά ενεργό, παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Λίβανο.

 

Share This