Η Τουρκία έχει ανακαλύψει ένα μεγάλο κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανότατα φυσικού αερίου, είπαν την Τετάρτη δύο άτομα με άμεση γνώση του θέματος στο πρακτορείο Bloomberg.

Οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν λίγο μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποσχέθηκε να ανακοινώσει στους Τούρκους κάποια «καλά νέα» την Παρασκευή που θα «εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για το έθνος».

Δεσμεύτηκε επίσης να συνεχίσει την εξερεύνηση για κοιτάσματα ενέργειας στα αμφισβητούμενα ύδατα της Μεσογείου, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γραφείο του προέδρου αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα, και παραπέμπει στην ανακοινώσεις Ερντογάν την Παρασκευή.

Το μέγεθος και το βάθος του κοιτάσματος – και το αν είναι εφικτή η εκμετάλλευση του με συμφέροντες οικονομικούς όρους, παραμένει ασαφές.

Λαγός από το καπέλο
Ο Τούρκος ηγέτης δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για το τι σκοπεύει να ανακοινώσει, αλλά η λίρα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μετά την εξέλιξη και διαπραγματευόταν 2% ψηλότερα στις 5:45 μ.μ. τοπική ώρα.

Μετά τη δήλωση Ερντογάν, ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έκανε άλμα 2%, ενώ οι μετοχές του διυλιστηρίου Turkiye Petrol Rafinerileri AS, ή της Tupras, και της εταιρείας πετροχημικών Petkim Petrokimya Holding AS, σημείωσαν άνοδο 8,1% και 9,9% αντίστοιχα.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το τουρκικό γεωτρητικό πλοίο Φατίχ είχε ξεκινήσει εξερεύνηση στη λεγόμενη ζώνη Τούνα-1, που βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ανακάλυψη έρχεται σε μια εποχή αυξημένων εντάσεων για εδαφικές διαφορές με την Ελλάδα και την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία αναζητά ενεργά πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Η Γαλλία αύξησε προσωρινά τη στρατιωτική της παρουσία για να αποκρούσει τα τουρκικά βήματα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΕ ανησυχεί για τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή.

Ο Ερντογάν είπε την Τετάρτη ότι η πίεση δεν θα τον έκανε να αλλάξει κατεύθυνση.

«Καμία αποικιοκρατική δύναμη δεν μπορεί να στερήσει τη χώρα μας από πλούσιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή», είπε σε τηλεοπτικές παρατηρήσεις την Τετάρτη κατά το άνοιγμα εργοστασίου ηλιακής ενέργειας κοντά στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν «τίναξε την μπάνκα στον αέρα» και είναι ακόμα Αύγουστος
Την ίδια ώρα τα ζωτικά προβλήματα για την τουρκική οικονομία παραμένουν ανοιχτά και είναι πιεστικά. Η Τουρκία έχει ήδη δανειστεί για φέτος περισσότερα από όσα είχε προϋπολογίσει για όλο τον χρόνο.

Η κυβέρνηση να χρειαστεί να εγκρίνει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό ή να εγκρίνει ειδικά νομικά μέτρα επειδή η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τους στόχους δανεισμού της για το έτος, ανέφερε η εφημερίδα Dünya την Τετάρτη.

Οι δαπάνες του καθεστώτος ήταν τέτοιες που ο καθαρός στόχος δανεισμού των 140,1 δισεκατομμυρίων λιρών (18,9 δισεκατομμύρια δολάρια) που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό 2020 που ενέκρινε το κοινοβούλιο. Η έκδοση χρέους έχει περάσει επίσης 154,1 δισεκατομμύρια λίρες, το όριο μετά από το οποίο απαιτείται η έγκριση ενός συμπληρωματικό προϋπολογισμό ή να εγκρίνει έναν νόμο που επιτρέπει υψηλότερο δανεισμό, δήλωσε ο Ντίνυ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας έφτασε τα 139,1 δισεκατομμύρια λίρες τον Ιούλιο σε σύγκριση με το στόχο των 138,7 δισεκατομμυρίων λιρών για το έτος. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ειδικά μέτρα δαπανών για την αντιμετώπιση του οικονομικού και χρηματοοικονομικού αντίκτυπου της επιδημίας COVID-19 που υπερβαίνει τα 200 δισεκατομμύρια λίρες, διευρύνοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε ρεκόρ.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το μεσοπρόθεσμο οικονομικό της πρόγραμμα για το 2021-2023 τον επόμενο μήνα, όταν τα σχέδιά της για τον προϋπολογισμό αναμένεται να καταστούν σαφή, δήλωσε ο Ντίνυα.

Το νομικό μέτρο που επιτρέπει περισσότερο δανεισμό θα έχει τη μορφή ειδικού προσωρινού άρθρου στον δημοσιονομικό νόμο, ανέφερε η εφημερίδα, μια εναλλακτική λύση που έχει ήδη χρησιμοποιήσει.

Πηγή Bloomberg

 

Share This