Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια, η Ελλάδα μεγαλώνει, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος Βουλής, στη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο για τις ΑΟΖ.

Με την έκκληση δε να είναι άπαντες μετρημένοι και υπεύθυνοι στις σημερινές τους τοποθετήσεις στην Βουλή γιατί ” όσα θα ακουστούν αποτελούν τεκμήρια που μπορεί κάποιοι να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την εθνική στρατηγική της χώρας” ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής είπε για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο ότι έχουν μείζον πολιτικό και ιστορικό βάρος, εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή.

Πέραν τούτων, ο κ. Μητσοτάκης, είπε εμφατικά πως και οι δυο συμφωνίες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων της ΕΕ στη Μεσόγειο, του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή.

Αυτός ο ρόλος αναγνωριζεται στην χώρα διεθνώς όλο και πιο έντονα για αυτό και ο Μακρόν μίλησε για ¨mare nostrum ενώ και η Μερκελ είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή αμφισβήτηση δικαιωμάτων μελών της ΕΕ.

“οι συμφωνίες της Ελλάδας είναι διμερείς αλλά έχουν ισχύ έναντι πάντων, έχουν οικουμενική ακτινοβολία ως φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η συστηματική διπλωματία μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια που φαίνονται ανυπέρβλητα και να φέρει λύσεις αμοιβαία επωφελείς.

Ο κ. Μητσοτάκης στο ίδιο πλαίσιο είπε πως “για κάθε εξέλιξη στα εθνικά μέτωπα ενημερώνω προσωπικά τους αρχηγούς. το έκανα και πριν την υπογραφή της συνθήκης με την Αίγυπτο.

Share This