Διευρύνσεις και επεκτάσεις ήδη υφιστάμενων μέτρων ανακούφισης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, πρόσθετα μέτρα για την στήριξη των πληγέντων κλάδων της οικονομίας, αλλά και ρυθμίσεις για ανακούφιση νοικοκυριών και συνταξιούχων δρομολογεί η κυβέρνηση.

Γιώργος Χριστόπουλος -Φοροτεχνικός

Η βαθιά ύφεση φέρνει νέες αναστολές πληρωμής φόρων και εισφορών, δάνεια από Εφορία και τράπεζες, αναστολές συμβάσεων και Συν-εργασία μέχρι τον Δεκέμβριο

Στο πλαίσιο αυτό τα σενάρια για τα νέα που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι τα ακόλουθα:

 1. Αναστολές πληρωμής φόρων και εισφορών (επιχειρήσεις που κατέγραψαν μεγάλη μείωση του τζίρου).
 2. Επέκταση της εφαρμογής των αναστολών συμβάσεων εργασίας μέχρι το τέλος του 2020, και αποζημίωση των εργαζομένων με 534 ευρώ τον μήνα, προκειμένου να αποτραπεί η έκρηξη της ανεργίας.
 3. Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Επίσης επεκτάθηκε και στους εποχικούς εργαζόμενους.

Τώρα, σχεδιάζεται η επέκτασή της, ενδεχομένως και με κάποιες επιπλέον βελτιώσεις, μέχρι το τέλος του έτους.

 1. Την εφαρμογή νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τους δύο πρώτους.
 2. Χορήγηση ρευστότητας για κεφάλαια κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Μειώσεις φόρων στο πακέτο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Ο ευρωπαϊκός «κουμπαράς» των 72 δις φέρνει «ψαλίδι» σε φόρους;Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ξεκινήσει την εκπόνηση σεναρίων για το περιεχόμενο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το βασικό σενάριο για τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας:

 • τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα από τον Ιανουάριο του 2021.
 • Η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την σταδιακή κατάργησή της έως το τέλος του 2023
 • τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.
 • Προβλέπεται άμεση καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
 • Από τον πρωθυπουργό αναμένεται ακόμη πως θα ρυθμιστούν τα «κορωνο – χρέη», προς το δημόσιο, που επρόκειτο να εξοφληθούν την περίοδο του lochdown, μέχρι το τέλος του 2020 ( ειδική ρύθμιση με δύο εκδοχές: 12μηνη άτοκα και 24μηνη με χαμηλό επιτόκιο).
 • τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Τα νέα μέτρα μείωσης της φορολογίας αναμένεται να περιληφθούν στο κείμενο του προϋπολογισμού για το 2021 που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο.

 

 

 

 

Share This