Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης ήταν λιγότερο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές τους τον Αύγουστο, παρά την εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων που οδήγησαν τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν μέρος των περιορισμών που είχαν χαλαρώσει τους προηγούμενους μήνες.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε άνοδο στις 87,7 μονάδες τον Αύγουστο από τις 82,4 μονάδες τον Ιούλιο, πολύ υψηλότερα από το χαμηλό του Απριλίου στις 64,9 μονάδες, αλλά επίσης χαμηλότερα από τις 103,4 μονάδες του Φεβρουαρίου.

Η αναβίωση της εμπιστοσύνης ήταν πιο ισχυρή μεταξύ των εταιρειών παροχής υπηρεσιών, αλλά και οι λιανοπωλητές και ο κλάδος της μεταποίησης ήταν λιγότερο απαισιόδοξοι.

Η μόνη εξαίρεση στην ευρύτερη τάση ήταν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίες ήταν λίγο πιο απαισιόδοξες από ό,τι τον Ιούλιο.

Η μεγαλύτερη βελτίωση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη καταγράφηκε στη Γαλλία, με τη Γερμανία να βιώνει επίσης σημαντική ανάκαμψη.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη εξασθένισε στην Ισπανία, η οποία βίωσε και την μεγαλύτερη αναζωπύρωση του ιού, κάτι που προκάλεσε εκ νέου ζημιά στον τουρισμό της.

Παρόλα αυτά, η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη υποδηλώνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να ανακάμπτει από την βαθιά ύφεση, στους επόμενους μήνες, εκτός κι αν η αύξηση των νέων κρουσμάτων οδηγήσει σε ευρύτερα lockdowns.

Share This