Οι αμερικανικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για κατακόρυφη ανάκαμψη της οικονομίας στο γ΄ τρίμηνο, αν και το momentum πιθανώς θα εξασθενίσει καθώς η πανδημία επιμένει και οι επιδράσεις των κυβερνητικών προγραμμάτων χαλαρώνουν.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας, αυξήθηκαν 1,9% τον προηγούμενο μήνα, μετά από την αύξηση 6,2% τον Ιούνιο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 1,5% τον Ιούλιο.

Τα προσωπικά έσοδα αυξήθηκαν 0,4% τον Ιούλιο.

Ο ρυθμός αύξησης των δαπανών σηματοδοτεί επιβράδυνση σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες, όταν είχε ανακάμψει ισχυρά μετά από την κατάρρευση στη διάρκεια του κορονοϊού.

Οι οικονομολόγοι δηλώνουν ότι το νέο κύμα κρουσμάτων που σάρωσε τις ΗΠΑ τον Ιούλιο, αποδυνάμωσε την οικονομική ανάκαμψη που αναδυόταν, αν και σχεδόν 2 εκατ. Αμερικανοί μπήκαν στο εργατικό δυναμικό.

Ο δείκτης PCE, η προτιμώμενη μέτρηση της Fed για τον πληθωρισμό, σημείωσε άνοδο 0,3% μετά από το 0,5% του προηγουμένου μήνα.

Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός παρέμεινε ήπιος, στο 1%. Ο δομικός δείκτης επίσης σημείωσε άνοδο 0,3% τον Ιούλιο.

Share This