Να απέχει από μονομερείς δράσης στην Ανατολική Μεσόγειο κάλεσε την Τουρκία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ στη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Μάας στο Βερολίνο.

“Θέλουμε να βρούμε έναν δρόμο για πιο υγιείς σχέσεις” με την Τουρκία, ανέφερε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι “θα πρέπει να δουλέψουμε για να υπάρχει περιθώριο διαλόγου”.

Την ίδια στιγμή, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ΥΠΕΞ “να επιταχυνθεί η εργασία για τη λίστα με κυρώσεις”.

Όπως επισήμανε, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν σημειώσουν επιτυχία “το Συμβούλιο θα παρουσιάσει [στους ΥΠΕΞ] σειρά προτάσεων για τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν”.

“Δεν περιμένουμε οι διαπραγματεύσεις και η οδός της διπλωματίας να αποτύχουν”, πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι η προετοιμασία που γίνεται αφορά μια λίστα φυσικών προσώπων, μια λίστα περιουσιακών στοιχείων όπως πλοία, ενώ μπορεί να δρομολογηθούν κυρώσεις για συγκεκριμένες δραστηριότητες και μπορούμε να δούμε οικονομικές κυρώσεις και μέτρα που θα καλύπτουν τομείς δραστηριότητας”.

Share This