Ανοδικά κινούνται τα futures δεικτών και μετοχών στη Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, με τους S&P 500 και Nasdaq να βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης της καλύτερη απόδοσής για τον συγκεκριμένο μήνα τα τελευταία 36 χρόνια.

Ειδικότερα, τα futures του Dow Jones “προσθέτουν” 45 μονάδες, τα futures του S&P 500 ενισχύονται κατά 8,10 μονάδες, ενώ τα futures του τεχνολογικού δείκτη κινούνται 52,50 μονάδες υψηλότερα.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή οι δείκτες έκλεισαν ανοδικά, με τον Dow Jones να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 2,6%, τον S&P 500 να “κερδίζει” 3,3% και τον Nasdaq 3,4%. Και οι τρεις δείκτες καταγράφουν κέρδη τουλάχιστον 7% από την αρχή του Αυγούστου, με τον συγκεκριμένο μήνα να αναδεικνύεται στο καλύτερο της αγοράς μετοχών σε έτος προεδρικών εκλογών.

Την επενδυτική διάθεση τροφοδοτούν κυρίως οι αυξανόμενες ελπίδες για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών κατά του κορονοϊού, που μέχρι σήμερα έχει πλήξει σφόδρα τις οικονομίες σε όλο τον πλανήτη.

Αισιοδοξία που έχει πυροδοτήσει η δήλωση του Επιτρόπου του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA),  Stephen Hahn, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ότι σύντομα η χώρα που θα μπορούσε να δώσει επείγουσα έγκριση για τρία υποψήφια εμβόλια κατά της πανδημίας. Ο επικεφαλής του FDA, σε συνέντευξή του στους Financial Times, επέμεινε ότι υπάρχει ασφαλής τρόπος να διατεθεί ένα εμβόλιο πριν από το τέλος των δοκιμών του τελικού σταδίου – ενδεχομένως με την έκδοση άδειας έκτακτης ανάγκης για χρήση από ορισμένες ομάδες.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να εστιάζουν στη ιστορική στροφή που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Federal Reserve. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο στο Τζάκσον Χολ, ότι η Fed θα αναμορφώσει την πολιτική της, επιτρέποντας στον πληθωρισμό να ξεπερνά τον επίσημο στόχο του 2% χωρίς να προχωρά προληπτικά σε αυξήσεις των επιτοκίων της όπως έκανε στο παρελθόν.

Η αυξημένη ευελιξία στην πολιτική της Fed σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα επιλέξει να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα επιτόκια της σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε μία προσπάθεια να τονώσει την οικονομία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το βλέμμα των επενδυτών, πάντως, παραμένει στραμμένο και στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, που ενδεχομένως να αποτελέσει έναν παράγοντα αναταράξεων. Κι αυτό γιατί η Κίνα προχώρησε την Παρασκευή σε νέους περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να περιπλέξουν περαιτέρω την πώληση των δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ, την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να επισπεύσει την εξαγορά της κινεζικής εφαρμογής από αμερικανική εταιρεία.

Πηγή: Bloomberg

Share This