Πώς πάτησαν… μπανανόφλουδα τα volatility hedge funds

Tων Laurence Fletcher (Λονδίνο) και Richard Henderson (Νέα Υόρκη)
Τα hedge funds που στοιχηματίζουν στην αστάθεια της αγοράς κατέληξαν να είναι από τους μεγαλύτερους χαμένους της χρηματοοικονομικής αναταραχής που χτύπησε τον Μάρτιο.

Τα volatility hedge funds, που αγοράζουν και πωλούν παράγωγα για να προσπαθήσουν να αποκομίσουν κέρδος από την αστάθεια των μετοχών, των ομολόγων και των νομισμάτων, έχασαν από την αρχή του έτους μέχρι τον Ιούλιο 2,4%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του HFR. Συγκριτικά, τα hedge funds ευρύτερα κατέγραψαν μέση απώλεια 0,3%, ενώ ο δείκτης S&P 500 είχε απόδοση 2,4%.

Το σκόνταμμα αυτό δείχνει πόσο επώδυνο μπορεί να είναι να υποθέτεις ότι μια μακρά περίοδος ηρεμίας θα συνεχιστεί. Το να στοιχηματίζει ενάντια στις αναζωπυρώσεις στις αγορές, ή να σορτάρεις την αστάθεια, όπως έκαναν πολλά από αυτά τα funds, μπορεί να αποδειχθεί κοστοβόρο σε ένα σοκ.

«Η σύντομη αστάθεια είναι αρκετά βίαιη σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά των επιδόσεων», ανέφερε ο Tindaro Siragusano, διευθύνων σύμβουλος της 7orca Asset Management, που διαχειρίζεται περίπου 400 εκατ. ευρώ μέσω της Vega strategies και έχει χάσει 5,7% φέτος από το fund Vega Return.

Οι απώλειες έρχονται σε μια χρονιά που ο δείκτης Vix, που μετρά την αστάθεια στις αγορές μετοχών, εκτινάχθηκε στο 82,7 στα μέσα Μαρτίου, υψηλότερα από τα επίπεδα που είχε καταγράψει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν για την πιθανή οικονομική ζημιά που θα προκαλέσει η πανδημία. Ακόμα και αυτό το καλοκαίρι, αφού οι μετοχές είχαν κάνει μεγάλο ράλι, ο Vix παρέμενε σημαντικά υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.

Όμως τα funds που στοχεύουν να κατανοήσουν αυτές τις διακυμάνσεις της αγοράς πιάστηκαν εξαπίνης.

Μεταξύ αυτών που έχασαν χρήματα ήταν το ύψους 1,4 δισ. ευρώ Volatility Strategy που διαχειρίζεται η Allianz, το οποίο κατέγραψε πτώση 9,2% από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Ιουλίου. To fund QC Partners’ Risk Protect έχασε περισσότερο από 21% καθώς επλήγη σκληρά τον Μάρτιο. Ένα άλλο fund που διαχειρίζονταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, το RP Gamma, έκλεισε φέτος.

Πολλά funds επλήγησαν διότι υιοθέτησαν μια στρατηγική γνωστή ως σορτάρισμα της μεταβλητότητας–στοιχηματίζοντας πως θα μειωθεί ή θα παραμείνει χαμηλή. Τέτοια funds πωλούν προστασία παραγώγων όπως τα put options, που δίνουν στον αγοραστή το δικαίωμα να πουλήσει σε μια προκαθορισμένη τιμή. Κερδίζουν χρήματα ουσιαστικά εγγράφοντας ασφάλεια και ελπίζοντας πως η αστάθεια –που βοηθά να καθοριστούν οι τιμές option- θα παραμείνει χαμηλή και τα options θα λήξουν και ουσιαστικά δεν θα έχουν καμία αξία.

Πολλοί επενδυτές δελεάστηκαν να ακολουθήσουν αυτή την προσέγγιση την τελευταία δεκαετία, μετά από χρόνια ήπιας ανόδου και κινήσεων των αγορών, που τροφοδοτήθηκε από τα ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέτρα τόνωσης των κεντρικών τραπεζών, που έχουν βοηθήσει τέτοιου είδους funds να βγάλουν χρήματα.

Αυτή η απόφαση βοηθήθηκε επίσης από το γεγονός ότι το αντίθετο trade –η αγορά ασφάλισης έναντι των ακραίων γεγονότων της αγοράς- είχε γενικότερα φτωχές επιδόσεις εν μέσω της ηρεμίας της τελευταίας δεκαετίας στις αγορές.

«Αν ρωτήσεις ποιος βγάζει χρήμα, αυτός που αγοράζει ασφάλιση ή αυτός που την πουλάει, η απάντηση θα είναι αυτός που την πουλάει», σημειώνει ο Michael Mescher, ιδρυτής του hedge fund Gammon Capital, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Αυτό, όπως είπε, ενθάρρυνε πολλά άλλα funds να σορτάρουν την μεταβλητότητα, και να πληγούν σκληρά φέτος.

Η μεταβλητότητα short έχει ιστορικό εκρήξεων. Στις αρχές του 2018 η Credit Suisse έκλεισε τον τίτλο (ETN) VelocityShares Daily Inverse Vix Short Term, όταν μια απότομη πτώση στις μετοχές έστειλε στα ύψη τον δείκτη Vix και κατέρρευσε η αξία του ETN.

Ο κ. Siragusano περιγράφει τις αποδόσεις των short volatility funds σαν να ανεβαίνουν από τη σκάλα και να κατεβαίνουν με το ασανσέρ, όπου τα κέρδη αποκτώνται σταδιακά σε μακρά χρονική διάρκεια, ενώ οι μεγάλες απώλειες είναι απότομες.

«Δεδομένων των αναταράξεων στην αγορά και τις εξάρσεις στην μεταβλητότητα σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές νωρίτερα φέτος, η επίδοση των στρατηγικών short volatility ήταν πολύ δύσκολη παντού», ανέφερε εκπρόσωπος της Allianz Global Investors, προσθέτοντας πως η Volatility Strategy κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες μέσω πιο αμυντικών θέσεων.

Εκπρόσωπος της QC Partners είπε πως η εταιρεία προφέρει «διαφορετικές στρατηγικές μεταβλητότητας με διαφορετικά προφίλ ρίσκου».

Δεν έχουν υποστεί ζημιά όλα τα funds που εμπορεύονται την μεταβλητότητα. Η Gammon είχε μικτή απόδοση 600% φέτος με περισσότερο ενεργό trading της μεταβλητότητας, ενώ η Quantumrock έχει κερδίσει 37% από το Volatility Special Opportunities Program.

Από το σοκ των μέσων Μαρτίου, ο Vix έχει υποχωρήσει και οι αγορές έχουν γίνει πιο υποτονικές, βοηθώντας τα funds που απομένουν να ανακτήσουν αποδόσεις. Τα funds μπόρεσαν να πουλήσουν put options σε υψηλότερες τιμές από το κανονικό, συχνά όμως χωρίς να πρέπει να τα πληρώσουν.

Ο κ. Siragusano σημείωσε πως το fund του μπόρεσε να διπλασιάσει το ποσό των χρημάτων που έβγαζε πριν τις αναταράξεις της αγοράς, από την πώληση προστασίας. Το fund της Allianz επίσης κέρδισε περισσότερο από 5% μετά τις απώλειες που υπέστη κατά τη διάρκεια του sell-off της αγοράς, με τη βοήθεια της μείωσης της μεταβλητότητας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του fund.

Τέτοιου είδους funds θα μπορούσαν τώρα να είναι έτοιμα να απολαύσουν μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής μεταβλητότητας. Ο Vix έχει μειωθεί πρόσφατα σε λίγο υψηλότερα από τις 20 μονάδες, κάτι που η Quincy Krosby, chief market strategist της Prudential Financial περιγράφει ως μια «κρίσιμη… γραμμή στην άμμο της αγοράς σε όρους μεταβλητότητας» που τα funds που καθοδηγούνται από τους υπολογιστές μπορεί να εκλάβουν ως σήμα αγοράς για μετοχές, που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει ακόμα περισσότερο τη μεταβλητότητα.

«Αν μπορείς να διασπάσεις το 20άρι, μπορείς να αρχίσεις να βλέπεις τις αγορές», είπε. «Υποδηλώνει πως το trading βραχυπρόθεσμα θα είναι λιγότερο ευμετάβλητο».

Πηγή: Financial Times