Εντατικές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών για νέα μέτρα στήριξης, Ταμείο Ανάκαμψης και αξιολόγηση

Της Δήμητρας Καδδά

Ο Σεπτέμβριος ξεκινά με την κυβέρνηση έτοιμη για πολλαπλές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και ειδικά με την Κομισιόν. Θα πρέπει – για να διασφαλίσει ένα επαρκές πακέτο μέτρων στήριξης – να διαπραγματευτεί μόνιμες παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό του 2021, αλλά και να προεγκρίνει εμβληματικές πρωτοβουλίες επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες επιθυμεί να ξεκινήσουν εμπροσθοβαρώς, δηλαδή εντός του 2020.

Παράλληλα, οριστικοποιείται η αξιολόγηση χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η οποία θα κλειδώσει την ώρα που ξεκινά η επόμενη (8η) αξιολόγηση. Έχει ειδική σημασία, καθώς συνδέεται με πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος (εμμέσως τονώνει τα ταμειακά διαθέσιμα),  αλλά και γιατί συνδέεται με τον Προϋπολογισμό του 2021 και το σχέδιο ανάκαμψης.

Η διπλή Σύνοδος ΥΠΟΙΚ

Η πρώτη εικόνα της κατάστασης για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, για το περιθώριο λήψης επιπλέον μέτρων στήριξης, αλλά και για να υπάρξει πρόοδος στις διαβουλεύσεις αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει στα δύο καθορισμένα ραντεβού των επόμενων ημερών: στο EWG αυτής της εβδομάδος και στο Eurogroup που θα ακολουθήσει στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα πρέπει να ενημερώσει τους ομολόγους του για την κατάσταση στην Ελλάδα, για την πορεία της οικονομίας και του προϋπολογισμού, αλλά και για τα μέτρα τα οποία έχει αποφασίσει να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Όπως επισήμανε σήμερα ο υπουργός, στο Eurogroup επιχειρείται να πιστοποιηθεί ότι θα ισχύει και το 2021 η ρήτρα γενικής διαφυγής, αλλά τα κράτη στο βασικό σενάριο θα επιδιώξουν να οδεύσουν προς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Επιπλέον παρέθεσε άλλες 4 αβεβαιότητες  που συνδέονται με το πότε και πόσα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης θα μπορούν να εφαρμοσθούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος χθες ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση κινείται σε δύο άξονες “με παροδικές και μόνιμες πολιτικές, τις οποίες θα υλοποιήσουμε ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης”.

Η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει ανοιχτό το δικαίωμα (ανάλογα και με την πορεία της υγειονομικής κρίσης), να προχωρήσει σε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης, με έμφαση στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και σε άλλες παραμέτρους του κυβερνητικού της προγράμματος.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού θα ανακοινωθεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ενώ μέχρι στα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί και στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του European Semester.

Το νέο Ταμείο

Την ίδια περίοδο θα πρέπει να ανακοινώσει – με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει – και το προσχέδιο Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο στη τελική του μορφή θα κατατεθεί το 2021.

Η κυβέρνηση επιθυμεί – σε συνεννόηση με τους θεσμούς η οποία έχει ήδη ξεκινήσει – να προχωρήσει εμπροσθοβαρώς εμβληματικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις από φέτος, ώστε και να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα της χώρας, αλλά  και να δώσει δείγματα γραφής στους θεσμούς και στις αγορές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας για το θέμα, ανέφερε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης “το νωρίτερο που μπορούμε να υποβάλουμε τελικό σχέδιο είναι αρχές Ιανουαρίου, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να έρθει η προκαταβολή”.

Εξήγησε ότι “θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε και ολόκληρη την οικονομία” και πως το 2021 αναμένονται τα 2 δισ. ευρώ της προκαταβολής (10% του σκέλους των επιδοτήσεων των 32 δισ. ευρώ).

Αλλά και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ανέφερε ότι η πρόταση που θα υποβάλει η Ελλάδα στην Κομισιόν “πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο δράσεων και μεταρρυθμίσεων”.

Επισήμανε δε ότι “δεν μπορεί να είναι μια γέφυρα από εδώ, ένας αυτοκινητόδρομος από εκεί, ένας ΧΥΤΑ παραπέρα. Πρέπει να υπάρχει μια συνεκτική λογική, μια φιλοσοφία”.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.