Γερμανία: Αγώνας δρόμου για την ενσωμάτωση των προσφύγων

03.09.20 | 15:33

Με την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου και τα μαθήματα γερμανικών, οι αρχές καταφέρνουν καλύτερα αποτελέσματα στην ενσωμάτωση των προσφύγων στη Γερμανία. Ο δρομος δεν είναι καθόλου εύκολος, κυρίως για τους πρόσφυγες.

Πέντε χρόνια μετά την εμβληματική ρήση της καγκελαρίου Μέρκελ ότι “θα τα καταφέρουμε”, εμπειρογνώμονες στον τομέα ενσωμάτωσης των προσφύγων στον γερμανικό τρόπο ζωής και την αγορά εργασίας κάνουν έναν θετικό απολογισμό. Όχι ότι δεν έγιναν αρχικά λάθη, αλλά αυτά στη συνέχεια διορθώθηκαν. Σήμερα στη Γερμανία ζουν 1,8 εκατ. πρόσφυγες, οι οποίοι ήρθαν στη Γερμανία για να βρουν προστασία – εξ αυτών γύρω στο 1,1 εκατ. το 2015.

Πέντε χρόνια μετά το 50% κατά μέσο όρο έχει ενταχθεί στην αγορά εργασίας

Ο Χέρμπερτ Μπρίκερ είναι εμπειρογνώμων σε θέματα μετανάστευσης και εργάζεται στο Ινστιτούτου Αγοράς Εργασίας και Επαγγελματικής Έρευνας. Όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF, πέντε χρόνια μετά το 50% εξ αυτών κατά μέσο όρο έχει ενταχθεί στην αγορά εργασίας, κι αυτό είναι σημαντικό, διότι οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν ήρθαν με κάποια επαγγελματική κατάρτιση ή εκπαίδευση, γιατί στις χώρες καταγωγής τους δεν υπάρχει το σύστημα δυαδικής εκπαίδευσης που υπάρχει στη Γερμανία. Ωστόσο ο Μπρίκερ παραδέχεται ότι ορισμένα πράγματα δεν έγιναν εξ αρχής σωστά.

“Στο παρελθόν είχαμε πολύ χρονοβόρες διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Αυτό ισχύει γι’ αυτούς που ήρθαν το 2014 ή και το 2013. Η διαδικασία διαρκούσε κατά κανόνα ενάμιση με δύο χρόνια”, λέει ο Μπρίκερ. “Στη συνέχεια όμως ο χρόνος μειώθηκε, κι αυτό συνέβαλε σημαντικά στο να ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς η ενσωμάτωση των προσφύγων. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι προσφέραμε μαθήματα γλώσσας, που δεν ήταν δυνατόν πριν το 2015. Όσο καλύτερα ξέρει ένας πρόσφυγας τη γλώσσα, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει στην αγορά εργασία, στο εκπαιδευτικό σύστημα. Θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά τώρα οι πρόσφυγες ξεκινούν τα ηγή: Deutsche Welleμαθήματα γλώσσας κατά μέσον όρο ένα με ενάμιση χρόνο μετά τον ερχομό τους στη Γερμανία. Κι αυτό βοήθησε σημαντικά”.

Πλήγμα από τον κορονοϊό

Το ίδιο δεν συμβαίνει όμως με τις γυναίκες πρόσφυγες, κι αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τις πολιτισμικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες τους και τη Γερμανία. Το πρόβλημα είναι ότι οι γυναίκες πρόσφυγες αποκτούν περισσότερα παιδιά από ό,τι κατά μέσον μια Γερμανίδα. Σε αυτόν τον τομέα ακόμη και στις Γερμανίδες καταγράφονται μειωμένα ποσοστά απασχόλησης.

Το κλειδί της λύσης σύμφωνα με τον Χέρμπερτ Μπρίκερ, βρίσκεται στην απασχόληση των παιδιών αρχικά και την καλύτερη ενσωμάτωση των γυναικών προσφύγων στην αγορά εργασίας και σε άλλους κοινωνικούς τομείς.

Τα επαγγέλματα στα οποία απασχολούνται συνήθως οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι στη γαστρονομία, στους τομείς καθαρισμού, παροχής υπηρεσιών, όπως οδηγοί Μέσων Μαζική Μεταφοράς, αλλά και σε επαγγέλματα νοσηλείας και περίθαλψης. Η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη μέχρις ότου ξεσπάσει ο κορονοϊός. “Είχε μεγάλη επίδραση, 4% των απασχολούμενων προσφύγων έχασε τη δουλειά του. Αυτό συνέβη διότι συνήθως έχουν συμβόλαια περιορισμένου χρόνου, ή απασχολούνται άτυπα. Αυτοί χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση, γιατί συνήθως είναι και οι πρώτοι που απολύονται”.

Μπίργκιτ Μπέκερ/DLF

Πηγή: Deutsche Welle


Σχετικά Άρθρα

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 114 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τον Νοέμβριο

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 114 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τον Νοέμβριο

Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Τον Νοέμβριο του 2022 οι παίκτες κέρδισαν περισσότερα από 114 εκατομμύρια ευρώ. Την τελευταία εβδομάδα, από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2022, τα κέρδη ξεπέρασαν τα 29 εκατομμύρια...

Μήνυμα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την Γενοκτονία των Ποντίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας (9.12.2022)

Μήνυμα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την Γενοκτονία των Ποντίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας (9.12.2022)

Το 2015 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θεσμοθέτησε την «Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Τιμής των Θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και Πρόληψης του Εγκλήματος αυτού». Η σημασία της ημέρας αυτής παραμένει ισχυρή. Και, δυστυχώς, επίκαιρη. Ειδικά για την Ελληνική Πολιτεία, η ανάγκη...

Κ. Πιερρακάκης: Ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας του δημοσίου

Κ. Πιερρακάκης: Ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας του δημοσίου

Έμφαση στην κυβερνοασφάλεια του δημοσίου έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ, τονίζοντας ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται να καλύψει ένα πολύ συγκεκριμένο κενό σε αυτό το...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This