ΗΠΑ: Το χρέος θα υπερβεί το ΑΕΠ το 2021 λόγω των πακέτων τόνωσης ελέω κορονοϊού

Sep 3, 2020

Της Sarah Hansen

Το χρέος των ΗΠΑ αναμένεται να υπερβεί το επόμενο έτος το μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας των άνευ προηγουμένου ομοσπονδιακών δαπανών που έχουν θεσπιστεί για την στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. Αυτό προκύπτει από τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (Congressional Budget Office – CBO).

Στην νέα έκθεσή του, το CBO αναφέρει ότι το ομοσπονδιακό έλλειμμα αναμένεται να αγγίξει τα 3,3 τρισ. δολάρια το τρέχον έτος – ποσό υπερτριπλάσιο του ελλείμματος που καταγράφηκε το 2019.

Το έλλειμμα θα εκτινάξει το ομοσπονδιακό κρατικό χρέος στο 98% του ΑΕΠ των ΗΠΑ φέτος και σε άνω του 100% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Την τελευταία φορά που ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε τόσο υψηλό επίπεδο ήταν το 1946, σύμφωνα με το CBO, λόγω της τεράστιας αύξηση των δαπανών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα πάντα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το αμερικανικό χρέος θα ανέλθει στο 109% του ΑΕΠ έως το 2030.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα άνευ προηγουμένου μέτρα τόνωσης της οικονομίας που έλαβε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ (κυρίως μέσω των προγραμμάτων στήριξης ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων του νόμου CARES) ως επί το πλείστον ήταν επιτυχημένα και κατάφεραν να αποτρέψουν μια οικονομική κρίση σημαντικά χειρότερη από αυτήν που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

“Υπήρξε μια τεράστια αύξηση του δανεισμού που ήταν αρκετά σοκαριστική, αλλά παράλληλα απίστευτα αποτελεσματική”, δήλωσε η πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, Wendy Edelberg, στη Wall Street Journal. “Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο, ως χώρα, θέλουμε να έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να αυξήσουμε τον δανεισμό σε περιόδους έκτακτης ανάγκης”.

Παρά τα ιστορικά υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους, πάντως, η χρηματιστηριακή αγορά σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ. Μόλις πριν λίγες ημέρες μάλιστα κατέγραψε τον καλύτερο Αύγουστο από το 1984, καθώς τόσο ο S&P 500 όσο και ο Dow Jones Industrial Average κατάφεραν να “σβήσουν” πλήρως τις απώλειες που “έγραφαν” από τον Μάρτιο και μετά λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Οι νέες προβλέψεις του CBO ανακοινώθηκαν σε μια περίοδο που το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για τον νέο γύρο δημοσιονομικής τόνωσης συνεχίζεται. Οι Δημοκρατικοί πιέζουν για την έγκριση ενός πιο γενναιόδωρου πακέτου: η αρχική τους πρόταση ήταν να φτάνει τα 3 τρισ. δολάρια, όμως έκτοτε έχουν βάλει νερό στο κρασί τους δηλώνοντας ότι είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν και με ένα πακέτο της τάξης των 2,2 τρισ. δολαρίων. Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου από την άλλη, είναι πιο φειδωλοί καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για περιττές κυβερνητικές δαπάνες και έχουν απορρίψει την πρόταση των Δημοκρατικών επιδιώκοντας μια πιο στοχευμένη δέσμη μέτρων στήριξης. Συγκεκριμένα, οι Ρεπουμπλικανοί, των οποίων η αρχική πρόταση αφορούσε μέτρα περίπου 1 τρισ. δολαρίων, τώρα εξετάζουν την θέσπιση ενός πακέτου ύψους 500 δισ. δολαρίων.

Πηγή: Bloomberg

Σχετικά Άρθρα

Κοινωνικό Κομμωτήριο: 85 εθελοντές κομμωτές χάρισαν φροντίδα σε περισσότερους από 700 πολίτες, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας

Κοινωνικό Κομμωτήριο: 85 εθελοντές κομμωτές χάρισαν φροντίδα σε περισσότερους από 700 πολίτες, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Κομμωτηρίου Δήμου Αθηναίων και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), με την ευγενική υποστήριξη του Κλάδου Επαγγελματικών Προϊόντων L’Oréal Hellas (L’Oréal Professional...

Αυξημένη σύνταξη θα λάβουν 900.000 συνταξιούχοι

Αυξημένη σύνταξη θα λάβουν 900.000 συνταξιούχοι λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις 21 με 23 Δεκεμβρίου . Η κατάργηση θα δώσει ετήσια αύξηση στις αποδοχές τους  έως τα 676 ευρώ τον χρόνο για τα υψηλά εισοδήματα. Επί της ουσίας θα απαλλαγούν από την...

Στην ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για την δευτεροβάθμια περίθαλψη

Στην ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για την δευτεροβάθμια περίθαλψη

Στην ολομέλεια εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο "Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας", μετά την κατά πλειοψηφία, ψήφιση του από την αρμόδια...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Comments

Share This