Το Ebay είναι ένας από τους βετεράνους της ηλεκτρονικής εποχής. Λίγες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν επιβιώσει ενός τόσο μεγάλου ανταγωνισμού και έχουν δει τόσες εταιρείες να αναδύονται αλλά και να καταβαραθρώνονται. Και η ίδια η διαδικτυακή πλατφόρμα συναλλαγών, το Ebay δηλαδή, βρίσκεται στη σκιά όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερων αντιπάλων του όπως το είναι η Amazon και η Alibaba.

Το Ebay γιορτάζει σήμερα την 25η επέτειό του. Ωστόσο, σημάδια ευημερίας δεν υπάρχουν. Η αρχή της εταιρείας έγινε με ένα άρθρο στις 3 Σεπτεμβρίου 1995 στον ιστότοπο του AuctionWeb του 28χρονου ιδρυτή του Ebay, Πιερ Ομιντιάρ και αφορούσε ένα χαλασμένο λέιζερ. Μερικές μέρες αργότερα, η πρώτη τιμή έναρξης στο Ebay ήταν 14,83 δολάρια. Ο Ομιντιάρ μπερδεμένος ρώτησε τον υποψήφιο αγοραστή για λόγους ασφαλείας εάν γνώριζε ότι μόλις αγόρασε μια ελαττωματική συσκευή. Δεν υπήρχε όμως πρόβλημα αφού ο αγοραστής ήταν συλλέκτης σπασμένων συσκευών λέιζερ.

Μια πολύ δυναμική αρχή

Αρχικά ο Ομιντιάρ διεύθυνε μόνος του την επιχείρηση από το 1996 και στη συνέχεια προσέλαβε τον Κρις Αγκαρπάο, ο οποίος ήταν ο πρώτος υπάλληλος και εξακολουθεί να εργάζεται στην εταιρεία μέχρι σήμερα. Το Ebay ξεκίνησε δυναμικά το 1997 με την εισαγωγή του συστήματος αξιολόγησης για αγοραστές και πωλητές. Τον Μάρτιο του 1998 η Μεγκ Γουίτμαν ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος και δεσμεύτηκε να εργαστεί με σκοπό να κάνει την εταιρία ισχυρή. Τον Σεπτέμβριο ακολούθησε μια δυναμική εμφάνιση στο χρηματιστήριο που έκανε τον Ομιντιάρ ξαφνικά δισεκατομμυριούχο.

Όπως συνηθίζεται πριν από την είσοδο στο χρηματιστήριο δόθηκαν ορισμένοι αριθμοί για να εντυπωσιάσουν τους επενδυτές. Τους έξι μήνες πριν από την επίσημη είσοδο στο χρηματιστήριο το Ebay είχε κερδίσει μόλις 348.000 δολάρια από πωλήσεις 14,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Κάποιοι ξεχασμένοι τώρα αντίπαλοί του όπως ο Onstar, θεωρούνταν τότε πάντως από ορισμένους αναλυτές καλύτερη επιχείρηση.

Εν τω μεταξύ, ο Ομιντιάρ επικεντρώνεται στο ρόλο του μαικήνα και χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων τον ερευνητικό ιστότοπο “The Intercept, που έγινε γνωστός από το σκάνδαλο της NSA και τον Έντουαρτ Σνόουντεν.

Στη Γερμανία το Ebay έθεσε τα πρώτα θεμέλια το 1999 αγοράζοντας για πάνω από 50 εκατομμύρια την Alando, μια παρόμοια εταιρεία που ιδρύθηκε περίπου έξι μήνες νωρίτερα.

Φοβερά σκάνδαλα με εργαζόμενους

Σήμερα υπάρχουν 182 εκατομμύρια ενεργοί αγοραστές στο Ebay και περίπου 1,5 δισεκατομμύρια προσφορές στην αγορά κάθε στιγμή. Από τη σημερινή προοπτική είναι δύσκολο να το πιστέψουμε αλλά υπήρχαν εποχές που το Ebay βαθμολογήθηκε σημαντικά υψηλότερα από τους επενδυτές σε σύγκριση με τον μεγαλύτερο διαδικτυακό λιανοπωλητή στον κόσμο που είναι η Amazon.

To Ebay έχει τώρα αγοραστική αξία σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε σύγκριση με την Amazon που κοστίζει 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια φαντάζει σαν νάνος. Οι ανταγωνιστές της όπως είναι η Amazon και η Alibaba έχουν εξελιχθεί πολύ με την πάροδο των ετών και την έχουν ξεπεράσει και στον τομέα των δημοπρασιών. Το Ebay βιώνει αυτή τη στιγμή μια μικρή άνθηση λόγω της ανόδου των ηλεκτρονικών αγορών στην κρίση του κορωνοϊού, όμως δεν ανήκει πλέον στην κορυφή των διαδικτυακών κολοσσών.

Μια πραγματικά άβολη υπόθεση που ενδέχεται να βλάψει τη φήμη του Ebay είναι πρόσφατα ότι πρώην υπάλληλος δεχόταν εκφοβισμούς, καθώς επέκρινε την εταιρεία. Η υπόθεση όμως δεν σταματά δυστυχώς εκεί και τα γεγονότα που παρουσιάζονται στην Εισαγγελία θυμίζουν σενάριο ταινίας τρόμου. Οι υπάλληλοι του Ebay φέρονται να έστειλαν για εκφοβισμό στους συγγραφείς ενός διαδικτυακού ενημερωτικού σάιτ για το θέμα του ηλεκτρονικού εμπορίου ζωντανές κατσαρίδες, στεφάνια κηδείας και μία μάσκα… χοίρου.

Οι κατηγορούμενοι απειλούνται τώρα με χρόνια φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα. Όλα τα παραπάνω, μαζί με την οικονομική αποδυνάμωση του άλλοτε κολοσσού δεν προμηνύουν καλά σημάδια για το μέλλον…

DPA / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle

Share This