Ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco «βάζει στον πάγο» έργα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς προσπαθεί να εξοικονομήσει ρευστό και να διατηρήσει το μέρισμά της μετά το κραχ που σημειώθηκε φέτος στις τιμές ενέργειας, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο μεταθέτει χρονικά τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός εργοστασίου πετροχημικών αξίας 20 δισ. δολ. στην Γιανμπού της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με μια πηγή.

Παράλληλα, επανεξετάζει μια παλαιότερη απόφασή της να εξαγοράσει το 25% του τερματικού σταθμού LNG της Sempra Energy στο Τέξας, που θα κοστίσει αρκετά δισ. δολ. Ηδη έχει απαλλάξει μέρος του προσωπικού από αυτό το project.

Η εταιρεία προσπαθεί να μείνει πιστή στη δέσμευσή της να καταβάλει ετησίως μέρισμα 75 δισ. δολ. για τα επόμενα χρόνια. Ανταγωνιστές, όπως η BP και η Royal Dutch Shell μείωσαν τα μερίσματα προς τους μετόχους, λόγω του πλήγματος του κορωνοϊού στη ζήτηση για ενέργεια. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υπερδιπλασιαστεί από τον Απρίλιο πέριξ των 45 δολ/βαρέλι, εξακολουθούν όμως να σημειώνουν φέτος απώλειες 30%.

Ολα τα «πράσινα» πρότζεκτ της Aramco, που αφορούν την κατασκευή εργοστασίων από το μηδέν – είναι υπό εξέταση και η εταιρεία είναι πιθανό να επενδύσει αντ’ αυτού σε υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με άλλη πηγή..
Τον περασμένο μήνα, το Bloombeerg μετέδωσε την ακύρωση συμφωνία της Aramco για την κατασκευή εργοστασίου διύλισης και πετροχημικών προϊόντων αξίας $10 δισ. στην Κίνα.

Πηγή: Bloomberg

Share This