«Τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και των ειδικών επιστημόνων, για την προστασία και την πλήρη διασφάλιση της υγείας των στελεχών της ΕΛΑΣ έναντι της πανδημίας του κορονοϊού. Το αρχηγείο της Αστυνομίας καθημερινά και διαρκώς επικαιροποιεί τα μέτρα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα».

Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, που τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δωρεάν προληπτικός μοριακός έλεγχος για τα στελέχη της ΕΛΑΣ.

«Την προηγούμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και το επιστημονικό του προσωπικό επικαιροποιήσαμε τα πρωτόκολλα, πότε και υπό ποίες προϋποθέσεις θα γίνονται οι μοριακοί έλεγχοι. Ο προληπτικός μοριακός έλεγχος είναι ένα σύνθετο και πολύπλοκο ζήτημα και η υλοποίηση του τίθεται υπό τα αυστηρά κριτήρια και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ. Υπήρξε προβληματισμός στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ως προς την σκοπιμότητα για την άμεση πρόσβαση των αστυνομικών. Τα τεστ μοριακού ελέγχου δεν είναι πανάκεια. Σε αυτούς που γυρίζουν από άδεια υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες πώς θα επανενταχθούν ομαλά στο προσωπικό της ΕΛΑΣ. Έχει οριστεί ειδική υγειονομική υπηρεσία σε κάθε αστυνομική διεύθυνση της χώρας και χειριζόμαστε κάθε περιστατικό που προκύπτει, έτσι όπως έχουν υποδείξει οι ειδικοί επιστήμονες», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι χθες, έγινε μια ξεχωριστή σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το υπουργείο ‘Αμυνας και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, και όπως είπε, «εκεί διαμορφώθηκε το πλαίσιο των μέτρων, ανάλογα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και τις ανάγκες που υπάρχουν ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η προστασία της υγείας τους».

«Η διασφάλιση της υγείας τους αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ για όλους τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής. Σε περίπτωση προληπτικού ελέγχου σε όλο το προσωπικό της ΕΛΑΣ, θα καταδεικνυόταν ένα αρνητικό αποτέλεσμα μόνο για εκείνη την ημέρα χωρίς να αποκλείει ότι θα συμβεί τις επόμενες μέρες. Ίσως ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα δημιουργούσε και το ψευδές αίσθημα ασφαλείας και ενδεχομένως χαλάρωση της αυτοπροστασίας και της ασφάλειας της μη διασποράς», διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου.

«Προκρίνουμε κοινή εφαρμογή των επικαιροποιημένων οδηγιών της 24ης Αυγούστου των ειδικών επιστημόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού που έστειλε από τις 24 Αυγούστου ο ΕΟΔΥ» είπε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Η μάχη ενάντια στον covid19 είναι διαρκής, όπως διαρκής είναι και η θωράκιση της υγείας όλων των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας στους οποίους πρωτίστως αναγνωρίζεται ότι είναι στη πρώτη γραμμή και επιβάλλεται να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους προστατεύσουμε. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το αρχηγείο της ΕΛΑΣ είναι σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και τους κορυφαίους επιστήμονες του, με στόχο την διασφάλιση της υγείας όλων των εργαζομένων που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της μάχης, όπως και οι αστυνομικοί, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού», υπογράμμισε.

«Είναι επιβεβλημένος ο μοριακός έλεγχος στην ΕΛΑΣ και αυτό δεν το λέω εγώ αλλά το τονίζει η Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης», αντέτεινε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ζητώντας να αναγνωριστεί η προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Οι αστυνομικοί είναι στη πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν πρέπει να τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ως δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενους. Είχαμε 9 κρούσματα σε αστυνομικά τμήματα μέσα σε 24 ώρες. Υπάρχει έντονη ανησυχία, η Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης τονίζει την ανάγκη θωράκισης της υγείας τους. Προτίθεστε να παρέχετε δωρεάν μοριακό έλεγχο; Κοστίζει 150 ευρώ ένα PCR και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν», υποστήριξε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

«Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την υγιεινή τους ασφάλεια είναι καθημερινό και αδιάλειπτο και επιδεικνύεται καθημερινά και εμπράκτως με πρωτοβουλίες που παίρνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, τόσο στον ευρύτερο πληθυσμό όσο και στα στελέχη της ΕΛΑΣ. ‘Αξονες μας είναι η έγκαιρη εξασφάλιση του απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού όσο διαρκεί η πανδημία, η αναβάθμιση των υγιεινών μέτρων με στόχο την άμεση αντιμετώπιση πιθανών εστιών μόλυνσης και την πρόληψη της διασποράς, και η διαρκής επικοινωνία με ΕΟΔΥ για την καλύτερη προστασία και εφαρμογή των μέτρων» ανταπάντησε ο κ. Οικονόμου.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου παραλήφθηκε όλο το απαραίτητο υγειονομικό υλικό και υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για την υγιεινή διασφάλιση των στελεχών της ΕΛΑΣ, ενώ σημείωσε ότι «ειδικά για τη Θεσσαλονίκη έχουν εγκριθεί 84.500 ευρώ πιστώσεις για απολυμάνσεις στα αστυνομικά τμήματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share This