Συνάντηση ΕΣΕΕ με τον Θ. Σκυλακάκη: Θα επιταχυνθούν τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων

04.09.20

Θα προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και θα επιταχυνθούν τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ότι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σε αντιπροσωπεία της που τον επισκέφθηκε χθες.

Σε σημερινή ανακοίνωση της ΕΣΕΕ αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Γιώργος Καρανίκας έθεσε χθες σε συνάντηση που είχε με τον κ. Σκυλακάκη την άμεση ανάγκη για τον εξορθολογισμό των μέτρων ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας υπό το φως των έντονα αρνητικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία στην αγορά.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ «ανέδειξε την αναγκαιότητα για αντικατάσταση της πρακτικής των ενισχύσεων της επιχειρηματικότητας, όπως ισχύουν σήμερα βάσει κλάδου και ΚΑΔ, και την προσαρμογή τους στις πραγματικές ταμειακές ανάγκες, απαιτήσεις και δυνατότητες των επιχειρήσεων, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από το σοκ του lockdown και τους αναιμικούς τζίρους μετά την επαναλειτουργία τους».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον υπουργό τα εξής θέματα:

– Την διαδικασία ενίσχυσης των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες με τον τουρισμό.  Η ΕΣΕΕ πρότεινε, όλα τα μέτρα που ισχύουν για την υποβοήθηση του τουρισμού να ισχύσουν και για τις εποχικές επιχειρήσεις του εμπορίου, στη βάση του καθορισμού της εποχικότητάς τους, με τον τρόπο που εφαρμόστηκε για την παράταση των επιταγών και την πρόσφατη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή να έχουν πραγματοποιήσει ποσοστό άνω του 50% του τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

– Τον προσδιορισμό των «πληττόμενων επιχειρήσεων» που πρέπει να ενισχυθούν λόγω της πανδημίας. Ο έως τώρα καθορισμός μέσω κλάδου ή μέσω ΚΑΔ είναι αλυσιτελής και ελλειμματικός, καθώς είναι διαπιστωμένο ότι, η πανδημία πλήττει σε διαφορετικό βαθμό επιχειρήσεις του ιδίου κλάδου.  Συνακόλουθα, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ πρότεινε ο χαρακτηρισμός μιας επιχείρησης ως «πληττόμενης» να γίνεται με κριτήριο το ποσοστό μείωσης του τζίρου της σε σύγκριση με τον περυσινό για την δεδομένη χρονική περίοδο, κατ΄ αναλογία του μέτρου που εφαρμόζεται για τη μείωση ή κατάργηση της προκαταβολής φόρου στα νομικά πρόσωπα.

Από την πλευρά της ΕΣΕΕ έγινε αναφορά και στην ανάγκη θεσμοθέτησης του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και σύνδεσής του με τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για να τροφοδοτεί τις λειτουργικές υποχρεώσεις της επιχείρησης. Επισημάνθηκε ότι η υλοποίηση αυτού του μέτρου, από μόνη της θα αρκούσε για να δώσει ανάσες ζωής σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά απέναντι στις προκλήσεις που έχει φέρει η πανδημία.

Ο υπουργός, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τόνισε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να σταθεί αρωγός δίπλα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.  Αντιλαμβάνεται, πρόσθεσε, τις μειωμένες οικονομικές δυνατότητες των επιχειρήσεων και για το λόγο αυτό, θα προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και θα επιταχυνθούν τα μέτρα ενίσχυσης. Υπογράμμισε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για περαιτέρω μειώσεις των φόρων μαζί με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας παράλληλα ότι το πλαίσιο της επόμενης ημέρας θα αποσαφηνιστεί μέσα από τις προσεχείς εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας δήλωσε σχετικά:

«Αναμένουμε από την Πολιτεία να επιδείξει ευελιξία, υπομονή και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των αναγκών της πληγείσας επιχειρηματικότητας. Μου δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσω στον Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών κ. Σκυλακάκη πως η αγορά έχει επείγουσα ανάγκη μία δικαιότερη μέθοδο στήριξης, καθώς με κριτήριο τον κλάδο ή τον ΚΑΔ μένουν εκτός του πλέγματος των κυβερνητικών μέτρων χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται πραγματικά. Μόνο στη βάση της μείωσης τζίρου, όπως εφαρμόστηκε για τη μείωση ή κατάργηση της προκαταβολής φόρου, θα πρέπει να εντοπίζεται και να χαρακτηρίζεται ως «πληττόμενη» μία επιχείρηση. Η Κυβέρνηση δείχνει πως διαθέτει την πολιτική βούληση να διορθώνει λάθη και παραλείψεις. Σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, μπορούν να περιοριστούν αποτελεσματικότερα οι επιπτώσεις της πανδημίας στην πραγματική οικονομία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Τραγούδια του Φραντς Σούμπερτ με θέμα την ελληνική αρχαιότητα

Τραγούδια του Φραντς Σούμπερτ με θέμα την ελληνική αρχαιότητα

Ο διεθνώς διακεκριμένος βαρύτονος Άρης Αργύρης θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό ρεσιτάλ τραγουδιού που φέρει τον τίτλο Ο ελληνικός Σούμπερτ το...

Ανακαλύφθηκε μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουν βρεθεί ποτέ

Ανακαλύφθηκε μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουν βρεθεί ποτέ

Μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες, με μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου, ανακάλυψε μια ομάδα αστρονόμων, αξιοποιώντας το φαινόμενο που ονομάζεται «βαρυτικός φακός». Η ομάδα, με επικεφαλής το βρετανικό Πανεπιστήμιο Ντέρχαμ, χρησιμοποίησε τον...

Δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη σημερινή πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μια ενισχυμένη εντολή για τη δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα Ναρκωτικά. Ο νέος οργανισμός βασίζεται στα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This