Το ακριβό ευρώ βάζει νέα διλήμματα στην ΕΚΤ

06.09.20 | 18:00

H ενίσχυση του ευρώ προκαλεί ανησυχία στους κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι προειδοποιούν ότι αν το νόμισμα συνεχίσει να ανατιμάται θα επιβαρύνει τις εξαγωγές, θα οδηγήσει χαμηλότερα τις τιμές και θα εντείνει τις πιέσεις για περισσότερη νομισματική τόνωση.

Αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσαν στους Financial Times ότι η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου και πολλών άλλων νομισμάτων μπορεί να καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης. Το συμβούλιο θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχει υπάρξει ανατίμηση του ευρώ, το οποίο είναι πάντα ανησυχητικό όταν η ζήτηση είναι αδύναμη, ειδικά από τη στιγμή που η ευρωζώνη είναι η πιο ανοιχτή οικονομία στον κόσμο και συνήθως εξαρτάται από την παγκόσμια ζήτηση», ανέφερε ένα μέλος του συμβουλίου.

Ο ίδιος τόνισε πως η στροφή που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Fed προς μια πιο ανεκτική πολιτική απέναντι στον πληθωρισμό οδήγησε το ευρώ υψηλότερα έναντι του δολαρίου και αύξησε την πίεση στην ΕΚΤ να απαντήσει μέσω της στρατηγικής της αναθεώρησης, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη χρονιά. «Το πρόβλημα είναι ότι η Fed έχει ήδη αποφασίσει και έτσι η αγορά μπορεί να θεωρήσει ότι τα επιτόκια είναι δομικά υψηλότερα στην ευρωζώνη, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ανατίμηση το ευρώ» τόνισε.

Το ευρώ ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων και έχει κερδίσει περίπου 8% από τον Φεβρουάριο. Αλλά το πρωί της Πέμπτης υποχώρησε 0,41% έναντι του δολαρίου, διολισθαίνοντας και άλλο από το επίπεδο του $1,2 στο οποίο είχε σκαρφαλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Είναι κάτι που ανησυχεί όλο και περισσότερο, αν και όχι σε τεράστιο βαθμό ακόμα, και αν η τάση συνεχιστεί θα είναι πρόβλημα και θα πρέπει να το παρακολουθήσουμε», σημείωσε δεύτερο μέλος του συμβουλίου, προσθέτοντας ότι η άνοδος του ευρώ θα οδηγήσει πιθανότατα σε περαιτέρω περικοπή της πρόβλεψης της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό την ερχόμενη εβδομάδα.

Ένα τρίτο μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ επισήμανε ότι η ενίσχυση του ευρώ οφείλεται σε έναν βαθμό από θετικές εξελίξεις, όπως η πρόσφατη συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε. των 750 δισ. ευρώ και την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ευρωζώνης από την πανδημία του κορωνοϊού. «Αυτό που βλέπουμε αντανακλά τις θετικές εξελίξεις, αλλά αντανακλά επίσης και το ότι το ευρώ ήταν πιθανότατα υποτιμημένο έναντι του δολαρίου» υπογράμμισε ο τρίτος αξιωματούχος. «Δεν είναι τόσο ανησυχητικό σήμερα, αλλά μπορεί να γίνει πρόβλημα» πρόσθεσε.

O Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, τόνισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει σημασία», πυροδοτώντας πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος μετά από μια σύντομη άνοδο πάνω από το $1,20. «Αν υπάρχουν δυνάμεις που επηρεάζουν την ισοτιμία αυτό ενσωματώνεται στις προβλέψεις μας για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία και στη νομισματική πολιτική που ακολουθούμε» σημείωσε.

Η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι μια ώθηση στο παγκόσμιο εμπόριο από το αδύναμο δολάριο θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις πιέσεις που ασκεί η άνοδος του δολαρίου στις εξαγωγές της ευρωζώνης, προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για τις εξελίξεις γύρω από την ισοτιμία».

H EKT αναμένεται να μειώσει την πρόβλεψη της για τον πληθωρισμό το 2022 την ερχόμενη εβδομάδα από το 1,3% στο 1,2% ή το 1,1%, αντανακλώντας τον αποπληθωριστικό αντίκτυπο ενός ισχυρότερου ευρώ στις τιμές των εισαγωγών, υποστήριξε ο Φρέντερικ Ντουκροζέ, υπεύθυνος στρατηγικής στην Pictet Wealth Management. «Το ευρώ θα είναι παράγοντας χαμηλού πληθωρισμού για τους ερχόμενους μήνες» πρόσθεσε.

Η μείωση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό ακόμα χαμηλότερα από τον στόχο του 2% θα αυξήσει την πίεση στην ΕΚΤ να εξετάσει περαιτέρω νομισματική τόνωση, υπογράμμισε ο κ. Ντουρκοζέ, ειδικά αφότου η ευρωζώνη διολίσθησε σε αποπληθωρισμό για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια τον Αύγουστο. Η ΕΚΤ έχει παραμείνει σημαντικά χαμηλότερα από τον στόχο για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο κ. Ντουρκοζέ επισήμανε ότι το «ελάχιστο» που θα μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ είναι να δώσει σήμα για αύξηση του ρυθμού αγοράς στοιχειών ενεργητικού μέσω του νέου έκτακτου προγράμματος του 1,35 τρισ. ευρώ μετά την επιβράδυνσή του καλοκαιριού.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα το αντιμετωπίσει αυτό ως μια ανεπιθύμητη εξέλιξη και η ανησυχία τους θα είναι ότι η ανοδική τάση του ευρώ μπορεί να συνεχιστεί» τόνισε ο Νικ Κούνις, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης στην ABN Amro. Ο ίδιος προέβλεψε ότι η ΕΚΤ δεν θα κάνει κάποια κίνηση την άλλη εβδομάδα, προτού αυξήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά επιπλέον 500 δισ. ευρώ αργότερα φέτος.

Ο Κρίστιαν Κέλερ, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στη Barclays, υποστήριξε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσει τη συναλλαγματική ισοτιμία η ΕΚΤ είναι να κόψει τα επιτόκια. Αλλά με το επιτόκιο καταθέσεων ήδη στο -0,5%, «δεν πιστεύω ότι θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Πηγή: Financial Times

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στη Βουλγαρία

Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στη Βουλγαρία

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή της στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, συναντήθηκε με εκπροσώπους ελληνικών συλλόγων και ομογενειακών οργανώσεων, καθώς και με καθηγητές και δασκάλους της ελληνικής γλώσσας. Νωρίτερα,...

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 114 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τον Νοέμβριο

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 114 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τον Νοέμβριο

Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Τον Νοέμβριο του 2022 οι παίκτες κέρδισαν περισσότερα από 114 εκατομμύρια ευρώ. Την τελευταία εβδομάδα, από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2022, τα κέρδη ξεπέρασαν τα 29 εκατομμύρια...

Μήνυμα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την Γενοκτονία των Ποντίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας (9.12.2022)

Μήνυμα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την Γενοκτονία των Ποντίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας (9.12.2022)

Το 2015 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θεσμοθέτησε την «Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Τιμής των Θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και Πρόληψης του Εγκλήματος αυτού». Η σημασία της ημέρας αυτής παραμένει ισχυρή. Και, δυστυχώς, επίκαιρη. Ειδικά για την Ελληνική Πολιτεία, η ανάγκη...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This