Bloomberg: Η ΕΚΤ έτοιμη να ρίξει κι άλλα πυρομαχικά στη μάχη για την ανάκαμψη

Την πιθανότητα να ενισχύσει η ΕΚΤ εντός του έτους την αντίδρασή της έναντι της κρίσης του κορωνοϊού που ροκανίζει την ανάκαμψη, επισημαίνουν οικονομολόγοι τουBloomberg, καθώς από τη μια η ύφεση, από την άλλη το ισχυρότερο ευρώ απειλούν να επιδεινώσουν τις μειώσεις στις τιμές.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του πρακτορείου αναμένουν αύξηση του προγράμματος πανδημίας για την αγορά ομολόγων ύψους 1,35 τρισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο, με τη μέση πρόβλεψη να κάνει λόγο για μια αύξηση της τάξης των 350 δισ. ευρώ.

Το ΔΣ της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ να διατηρήσει την πολιτική της σταθερή κατά την τηλεδιάσκεψη της ερχόμενης Πέμπτης, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές περιμένουν ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα αφήσει να εννοηθεί ότι θα ληφθεί ακόμα περισσότερη δράση το προσεχές διάστημα.

Αν και η ανάκαμψη από την ύφεση λόγω κορωνοϊού ήταν ισχυρή μέχρι τώρα, μια σειρά θεμάτων σκιάζουν το outlook. Οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί μετά τη θερινή τουριστική περίοδο με την αύξηση των ταξιδιών και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και οι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομία άρχισε να ξεμένει από… καύσιμα.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, που αποτελούν και προάγγελο για το μελλοντικό ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, επιδεινώθηκαν δραματικά τον Ιούλιο.

Η αύξηση της ζήτησης σημείωσε ισχνή ανάκαμψη κατά 2.8%, έναντι άλματος 30% έναν μήνα νωρίτερα. ΟΙ παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν κυρίως εκτός χωρών της ευρωζώνης, ενώ οι εγχώριες παραγγελίες για επενδυτικά αγαθά μειώθηκαν δραματικά μετά τη μεγάλη άνοδο έναν μήνα πριν.

Αλλο ένα ανησυχητικό σημάδι για τους φορείς χάραξης πολιτικής, είναι φυσικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που τον Αύγουστο πέρασε σε αρνητικό πρόσημο (αποπληθωρισμό) για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια. Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε ο δομικός πληθωρισμός. Την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιοποιήσει νέες προβλέψεις που θα βοηθήσουν να αποφασιστεί πόση στήριξη χρειάζεται ακόμα η οικονομία.

«Τα στοιχεία ήταν αρκετά καλά για να μην χρειάζεται η δέσμευση για ανάληψη νέας δράσης εντός Σεπτεμβρίου ωστόσο η αβεβαιότητα για τον κορωνοϊό, την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό παραμένει», αναφέρει ο Μπας βαν Γκέφεν, αναλυτής της Rabobank. «Η ΕΚΤ θα επαναβεβαιώσει ότι είναι έτοιμη να προσαρμόσει την πολιτική της όσο και όποτε είναι απαραίτητο».

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων αναμένει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα επεκταθεί για άλλους έξι μήνες μέχρι τα τέλη του 2021 κι ότι η ΕΚΤ θα έχει διαθέσιμα περί τα 210 δισ. ευρώ περισσότερα μέχρι τον Μάρτιο, μέσω των διάφορων προγραμμάτων τραπεζικού δανεισμού που διαθέτει.

Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022. Αυτή τη στιγμή το επιτόκιο καταθέσεων είναι στο -0,5%.

Πολλές από αυτές τις προβλέψεις πάντως μπορεί να μην επαληθευτούν αν συνεχιστεί η άνοδος του ευρώ που αυτή την εβδομάδα σκαρφάλωσε στο 1,20 δολ. για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια μετά από άλμα 12% στην αρχή των lockdowns τον Μάρτιο. Από τότε έχει περιορίσει κάπως τα κέρδη του μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ότι η συναλλαγματική ισοτιμία έχει σημασία για τη νομισματική πολιτική.

Το ισχυρότερο ευρώ ασκεί καθοδικές πιέσεις στις τιμές μειώνοντας το κόστος των εισαγωγών. Ο ρυθμός ανόδου του μπορεί να είναι η βασική πηγή ανησυχίας, αν και οι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν ότι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την ανατίμηση είναι δυνάμεις εκτός ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, όπως η δέσμευση της αμερικανικής Federal Reserve να διατηρήσει εξαιρετικά χαμηλά τα επιτόκια, αλλά και η ιστορική συμφωνία της ΕΕ για κοινή δημοσιονομική δράση έναντι της κρίσης, που αποτελούν δυο από τις βασικές αιτίες για την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Μακροπρόθεσμα, οι οικονομολόγοι αναμένουν από τους Ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ακολουθήσουν τη Fed υιοθετώντας μια στρατηγική που να επιτρέπει την προσωρινή υπέρβαση του στόχου πληθωρισμού περίπου στο 2%. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα αλλάξει τον τρέχοντα στόχο που είναι «κάτω από το 2%, αλλά κοντά σε αυτό» σε έναν νέο στόχο για επίτευξη αυτής της τιμής κατά μέσο όρο και σταδιακά.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.