Η θηλιά στο λαιμό του Ερντογάν σφίγγει: Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα αυτή την ώρα

07.09.20 | 18:00

Σε νέο χαμηλό υποχωρεί από το πρωί η τουρκική λίρα, με την κατρακύλα να επιταχύνεται από την ώρα που άνοιξαν τα τουρκικά ανταλλακτήρια συναλλάγματος.

Η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα (USDTRY) επιδεινώθηκε στις 7,4620 λίρες για ένα δολάριο, σε μια μέρα μάλιστα που οι αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές λόγω αργίας.

Η αντίστροφη ισοτιμία (TRYUSD) δείχνει παραστατικά τη νέα υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος που ενισχύθηκε από τις 9 το πρωί ώρα Τουρκίας.

Καμπανάκι από ΔΝΤ

Σε μελέτη που δημοσίευσε το ΔΝΤ για τον εξωτερικό τομέα των οικονομιών επισημαίνεται ότι χώρες με ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (όπως η Τουρκία), χώρες των οποίων το νόμισμα πιέζεται (όπως το τουρκικό) και χώρες που τα συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί (όπως της Τουρκίας) αυντιμετωπίζουν αυξημένο ρίσκο φυγής των επενδυτών.

Τα συμπεράσματα της ανάλυσης του ΔΝΤ υπενθυμίζουν την εύθραυστη φύση της τουρκικής οικονομίας, αυξάνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και επιταχύνουν τη έξοδο των διεθνών κεφαλαίων από την Τουρκία.

Οι ίδιοι οι Τούρκοι ενισχύουν την υποχώρηση του νομίσματος, καθώς μπροστά στη διαρκή υποτίμησή του κάνουν ουρές σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος και χρυσοχοεία για να ξεφορτωθούν το πληθωριστικό νόμισμα και να διασφαλίσουν τα οικονομικά των νοικοκυριών τους.

Η τάση αυτή φάνηκε και στις επίσημες ανακοινώσεις για το εμπορικό έλλειμμα του Αυγούστου το οποίο ήταν τριπλάσιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρισι καθώς οι Τούρκοι προέβησαν σε αγορές ρεκόρ χρυσού.

ΠΗΓΗ: Bloomberg


Σχετικά Άρθρα

Νέα σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού

Νέα σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού

Επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο εφέτος ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού, ο οποίος αυξήθηκε 8,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ωστόσο, συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε όλη τη γκάμα των αγαθών και υπηρεσιών (π.χ. ενέργεια, πλην ηλεκτρισμού, και είδη...

Εθνική Τράπεζα : ολοκλήρωση της πώλησης του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της NBG Pay Α.Ε. στην EVO Payments, Inc.

Εθνική Τράπεζα : ολοκλήρωση της πώλησης του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της NBG Pay Α.Ε. στην EVO Payments, Inc.

Η Εθνική Τράπεζα («ΕΤΕ»), σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης της 17ης Δεκεμβρίου 2021, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, μετά την λήψη των απαιτούμενων εποπτικών εγκρίσεων, ολοκλήρωσε την πώληση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της NBG Pay A.Ε. («NBG Pay») στην EVO...

Χρηματιστήριο : Στις 916,12 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με οριακή άνοδο 0,08%

Χρηματιστήριο : Στις 916,12 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με οριακή άνοδο 0,08%

Με ήπιες διακυμάνσεις κινούνται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:45, διαμορφώνεται στις 916,12 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,08%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This