Η «φάλαινα του Nasdaq» πίσω από το τεχνολογικό ράλι

H SoftBank είναι η «φάλαινα του Nasdaq» που αγόρασε παράγωγα αμερικανικών μετοχών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια κίνηση που πυροδότησε το ράλι στις τεχνολογικές μετοχές πριν τη βουτιά της Πέμπτης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Ο ιαπωνικός κολοσσός μαζεύει τον τελευταίο μήνα τεράστιες ποσότητες call options μετοχών του τεχνολογικού τομέα, με αποτέλεσμα να καταγραφούν οι μεγαλύτεροι όγκοι συναλλαγών στην ιστορία σε συμβόλαια που συνδέονται με μία συγκεκριμένη εταιρεία, σημείωσαν οι πηγές. Ένας τραπεζίτης το περιέγραψε ως ένα «επικίνδυνο» στοίχημα.

Η επιθετική κίνηση στην αγορά των call options σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για τον επενδυτικό κολοσσό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστια στοιχήματα σε τεχνολογικά startup μέσω του Vision Fund των 100 δισ. δολαρίων. Όταν η αναταραχή που προκάλεσε στις αγορές ο κορωνοϊός επέφερε ισχυρό πλήγμα στα στοιχήματα αυτά, η εταιρεία δημιούργησε μια μονάδα διαχείρισης ενεργητικού για επενδύσεις σε μετοχές, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του ιδρυτή της Μασαγιόσι Σον.

Τώρα έχει κάνει αισθητή την παρουσία της με τη διαπραγμάτευση παραγώγων που συνδέονται με κάποιες από τις νέες της επενδύσεις, κάτι που έχει σοκάρει τους βετεράνους της αγοράς. «Πρόκειται για κάποια από τα μεγαλύτερα trades που έχω δει στα 20 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά», ανέφερε στέλεχος fund που επενδύει στην αγορά παραγώγων. «Η ροή είναι τεράστια».

Το άλμα στις επενδύσεις σε call options -παράγωγα τα οποία δίνουν στον χρήστη το δικαίωμα να αγοράσει μια μετοχή σε προσυμφωνημένη τιμή- έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στη Wall Street τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το τεράστιο μέγεθος των συγκεκριμένων trades φαίνεται πως συνέβαλε στο ξέφρενο ράλι πολλών μετοχών τεχνολογίας το καλοκαίρι. Η μετοχή της Tesla εκτοξεύτηκε 26% μέσα σε μια εβδομάδα στο τέλος Αυγούστου, ενώ η Amazon και η Alphabet, η μητρική της Google, ενισχύθηκαν περίπου 9%.

Ένα πρόσωπο το οποίο έχει γνώση των trade της SoftBank τόνισε ότι «καταβροχθίζει» call options με ρυθμό που κάνει ακόμα και κάποιους μέσα στην εταιρεία νευρικούς. «Είναι πολλοί που έχουν βρεθεί ξαφνικά εκτεθειμένοι, έχοντας μεγάλες θέσεις short. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί. Η φάλαινα είναι ακόμα πεινασμένη».
H SoftBank αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

H εκτίναξη των συναλλαγών στα call options σημαίνει ότι η Wall Street παραμένει ευάλωτη σε νέες εκρήξεις μεταβλητότητας, σύμφωνα με τον Τσάρλι Μακέλιγκοτ, υπεύθυνο στρατηγικής επενδύσεων στη Nomura.
Η συνολική ονομαστική αξία των ημερήσιων συναλλαγών call options αμερικανικών μετοχών ήταν κατά μέσο όρο $335 δισ. τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την Goldman Sachs. To ποσό είναι υπερτριπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο την περίοδο από το 2017 έως το 2019. Η διάδοση διάφορων διαδικτυακών εφαρμογών που διευκολύνουν τις συναλλαγές μετοχών από μικροεπενδυτές έχει συμβάλει σε αυτή την έκρηξη, αλλά επενδυτές επισημαίνουν ότι το ποσό των call options που έχει αγοραστεί τον τελευταίο καιρό είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να βρίσκονται από πίσω μόνο μικροεπενδυτές.

Ο όγκος συναλλαγών συγκεκριμένων call options μετοχών έχει σκαρφαλώσει πάνω από τον μέσο όγκο συναλλαγών call options της ευρύτερης αγοράς αμερικανικών μετοχών και είναι σχεδόν τόσο υψηλός όσο ο όγκος του trading σε put options χρηματιστηριακών δεικτών -που δίνουν στον αγοραστή τη δυνατότητα να πουλήσει σε προσυμφωνημένη τιμή και λειτουργούν ως μια δημοφιλή μορφή ασφάλισης έναντι της πτώσης των μετοχών.

Το μέγεθος και η επιθετικότητα του μυστήριου αγοραστή call options, σε συνδυασμό με τη συναλλακτική ραστώνη του καλοκαιριού, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην εκρηκτική επίδοση πολλών τεχνολογικών μετοχών αλλά και της ευρύτερης αμερικανικής αγοράς μετοχών, σύμφωνα με τον Μακέλιγκοτ.

Την εβδομάδα αυτή προειδοποίησε ότι η δυναμική γύρω από τα call options σήμαινε ότι οι μεγάλες αγορές ανάγκασαν τις τράπεζες που βρίσκονταν στην αντίπερα πλευρά των trades να αγοράσουν μετοχές για να καλυφθούν, σε έναν κλασικό φαύλο κύκλο.

Αυτό μας βοηθάει επίσης να εξηγήσουμε το ασυνήθιστο θέαμα η αμερικανική αγορά μετοχών να σκαρφαλώνει μαζί με τον δείκτη μεταβλητότητας Vix -ο οποίος αναφέρεται συχνά ως ο «δείκτης φόβου» της Wall Street- και σήμαινε ότι οι μετοχές είναι εύθραυστες και ευάλωτες σε περιστατικά απότομης βουτιάς σαν και αυτό της Πέμπτης. «Ο δείκτης μεταβλητότητας δείχνει να έχει “χαλάσει” και στέλνει σήμα ότι κάτι θα γίνει», προειδοποίησε ο κ. Μακέλιγκοτ σε σημείωμα λίγο προτού ο Nasdaq υποχωρήσει 5%.

Tραπεζικό στέλεχος δήλωσε ότι το sell-off της Πέμπτης θα ήταν σίγουρα επώδυνο για τη SoftBank, αλλά αναμένει να συνεχιστούν οι αγορές. Μια μεγαλύτερη και παρατεταμένη πτώση της αγοράς θα ήταν πιο επιζήμια για τη στρατηγική αυτή και θα περιλάμβανε πιθανότατα συνεδριάσεις με βαριές απώλειες, πρόσθεσε.

Oι αγορές call οptions συνέπεσαν με επενδύσεις $10 δισ. της SoftBank σε μετοχές μέσω του νέου βραχίονα διαχείρισης ενεργητικού.

Σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα στη SEC, η SoftBank έχει αγοράσει μερίδια $2 δισ. στις Amazon, Alphabet, Microsoft και Tesla, επενδύσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται εν μέρει από μετρητά από το πρόγραμμα πώλησης ενεργητικού $41 δισ., το οποίο πυροδοτήθηκε μετά την κατάρρευση της τιμής της μετοχής της κατά τη διάρκεια του sell-off που προκάλεσε η πανδημία.

Kana Inagaki, Katie Martin, Robert Smith και Robin Wigglesworth

ΠΗΓΗ: Financial Times

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.