Η γαλλική οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε περίπου στο 95% των επιπέδων προ κρίσης κορωνοϊού τον Αύγουστο, ωστόσο αναμένεται μικρή περαιτέρω βελτίωση μέχρι τα τέλη του έτους, ανακοίνωσε η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee.

Οι μαζικές δημόσιες δαπάνες για τα προγράμματα αναστολής συμβάσεων εργασίας και τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων βοήθησαν τα νοικοκυριά από τα χειρότερα της κρίσης και έδωσαν τα έναυσμα για ραγδαία ανάκαμψη της κατανάλωσης, όταν έληξαν τα περιοριστικά μέτρα τον Μάιο.

Αν και αυτή η υποστήριξη θα συνεχιστεί, υπάρχει αβεβαιότητα για την πανδημία και για το πώς θα ξοδέψουν οι καταναλωτές τις αποταμιεύσεις τους.

«Η πτώση του ΑΕΠ ήταν μικρότερη του αναμενόμενου αλλά η αβεβαιότητα για την υγειονομική κατάσταση, μας οδηγεί να μετριάσουμε τον αναμενόμενο ρυθμό ανάκαμψης», ανέφερε η Insee.

Με κάποιες βιομηχανίες να είναι αντιμέτωπες με μακροπρόθεσμη ζημία, παντού οι οικονομίες βιώνουν την πιθανότητα να μην επανακτήσουν πλήρως τα προ κρίσης επίπεδα δραστηριότητας.

Το ερώτημα για τις κυβερνήσεις είναι το αν θα συνεχιστεί παροχής βοήθειας σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις ή αν θα τι αφήσουν να πτωχεύσουν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης.

Η Insee περιμένει ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 9,5% περίπου στα τέλη της χρονιάς από 7,1% στο β’ τρίμηνο.

Παραμένει στην προηγούμενη πρόβλεψή της για πτώση του ΑΕΠ κατά 9% στο σύνολο της χρονιάς, με τη δραστηριότητα να επιστρέφει κατά 96% στα φυσιολογικά επίπεδα κατά το τέλος του 2020.

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Share This