O S&P 500 “αποχαιρέτησε” τον καλύτερο Αύγουστο των τελευταίων 34 ετών – Τι ακολουθεί;

Του Naeem Aslam

Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ βίωσε μία από τις πιο σύντομες “bear markets” το τρέχον έτος, όπου εισήλθε μετά τη “βουτιά” που καταγράφηκε τον Μάρτιο. Έκτοτε όμως, οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται σε ανοδική τροχιά. Ο δείκτης S&P 500, μάλιστα, ενισχύεται κατά 8,34% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, ο τεχνολογικός Nasdaq “γράφει” κέρδη 38,68%, ενώ ο Dow Jones Industrial Average κινείται μόλις 0,38% χαμηλότερα σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της προηγούμενης χρονιάς.

Μετά, όμως, τους “πηχυαίους τίτλους” που χάρισε η Wall Street κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, οι επενδυτές τώρα αναρωτιούνται τι μέλλει γενέσθαι στο ταμπλό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Το μακροβιότερο ράλι του S&P 500 από το 2018
Ο S&P 500 μόλις “αποχαιρέτησε” τον καλύτερο Αύγουστο των τελευταίων 34 ετών, τερματίζοντας τον μήνα με κέρδη της τάξης του 7%.

Ο δείκτης ξεκίνησε τη χρονιά με αρνητική “διάθεση” και κατέγραψε τρεις διαδοχικούς μήνες απωλειών, με τον Μάρτιο να αποτελεί μάλιστα τον χειρότερο μήνα του αφού διέγραψε τον σύνολο των κερδών που σημείωσε το προηγούμενο έτος.

Το μαζικό sell-off προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, η οποία οδήγησε σε “παύση” την παγκόσμια οικονομία εν μέσω των lockdowns που επιβλήθηκαν σε όλο τον πλανήτη.

Στη συνέχεια βέβαια, ο δείκτης όχι μόνο κατάφερε να “σβήσει” τις απώλειές του αλλά και να “σκαρφαλώσει” σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αν μάλιστα κανείς παρατηρήσει τις μηνιαίες αποδόσεις του S&P 500, θα δει ότι ο δείκτης σημείωσε πέντε διαδοχικούς μήνες κερδών, που αποτελεί το μακροβιότερο ράλι του από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Οι παράγοντες που τροφοδότησαν το χρηματιστηριακό ράλι

Το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς εν μέσω της πανδημίας αποδίδεται κυρίως στην ανάκαμψη των μακροοικονομικών μεγεθών των ΗΠΑ αλλά και στην υποχώρηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα. Φυσικά, συνέδραμαν και τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που ελήφθησαν. Η Fed μείωσε το επιτόκιό της, το οποίο πλέον διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, ενώ παράλληλα προχώρησε εκ νέου σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι νέες αγορές περιουσιακών στοιχείων, βέβαια, διεύρυναν τον ισολογισμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ πολλοί χαρακτηρίζουν την τρέχουσα εικόνα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς “φούσκα”.

Τι μέλλει γενέσθαι, λοιπόν, στη συνέχεια;

Αύξηση του όγκου συναλλαγών

Καθώς το καλοκαίρι μας “αποχαιρέτησε” και οι χρηματιστές επιστρέφουν από τις διακοπές τους, ο όγκος των συναλλαγών στο ταμπλό αυξάνεται, κάτι που είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι traders επιστρέφουν στα desks τους με “καθαρό” μυαλό, πιθανότατα θα αξιολογήσουν πιο προσεκτικά την εικόνα των αγορών και θα αρχίσουν να συγκρίνουν την απόδοση του χρηματιστηρίου με την πραγματική οικονομική ανάκαμψη και τους λόγους που οδήγησαν στο sell-off που προηγήθηκε.

Γρίπη και κορονοϊός

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σύντομα θα ξεκινήσει η εποχή που κάνει την τακτική έλευσή του ο ιός της γρίπης, κάτι που πιθανότατα θα επιδεινώσει την κατάσταση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού και θα δημιουργήσει νέα “αναχώματα” στην οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Οικονομικά στοιχεία και… ελπίδα

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει η ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εξέλιξη που θα αμβλύνει τις ανησυχίες για τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης. Εξάλλου, παραδόξως, τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ είναι ισχυρή, όπως για παράδειγμα η εξέλιξη των δεικτών της μεταποίησης, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών και αρκετά ακόμη οικονομικά στοιχεία.

Καθώς δε η “κούρσα” της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυκλοφορία ενός εμβολίου θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Dow Jones και S&P 500

Ενδεχομένως να δούμε, λοιπόν, περαιτέρω άνοδο των μετοχών του S&P 500 και ακόμη πιο ουσιαστική ανάκαμψη όλων των επιμέρους τομέων του δείκτη. Ο Dow Jones, επίσης, ο οποίος έχει μείνει πίσω και δεν έχει καταφέρει ακόμη να “σβήσει” τις απώλειές του για το τρέχον έτος, θα μπορούσε κι αυτός να αναρριχηθεί σε νέα ιστορικά υψηλά.

Συμπέρασμα

Παρότι, βέβαια, ο S&P 500 σημείωσε τον καλύτερο Αύγουστο από το 1984, το σίγουρο είναι ότι όταν οι θεσμικοί χρηματιστές επιστρέψουν στα πόστα τους, θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους πολύ προσεκτικά. Κυρίως θα εστιάσουν στους λόγους που ο δείκτης μεταβλητότητας εξακολουθεί να καταγράφει άνοδο της τάξης του 91% από την αρχή του έτους. Κάτι πρέπει να σημαίνει, και τους επόμενους μήνες σίγουρα θα λάβουμε την απάντηση.

ΠΗΓΗ: FORBES

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.