Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ με φόντο το «ακριβό» ευρώ

Tων Tommy Stubbington και Martin Arnold

H πρόσφατη άνοδος του ευρώ προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά επενδυτές λένε ότι οι αξιωματούχοι της μπορεί να δυσκολευτούν να «υποτιμήσουν» το νόμισμα.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην ΕΚΤ είναι πιο ανήσυχοι για τα κέρδη του ευρώ από τότε που η πανδημία ταρακούνησε τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές νωρίτερα τη φετινή χρονιά. Το νόμισμα έχει ενισχυθεί από $1,06 έναντι του δολαρίου στα χαμηλά του Μαρτίου στο $1,20 την περασμένη εβδομάδα. Ένα πιο ισχυρό ευρώ λειτουργεί σαν βαρίδι για την οικονομία της ευρωζώνης, καθιστώντας λιγότερο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές, μειώνοντας παράλληλα την τιμή των εισαγωγών -σε μια εποχή που η ευρωζώνη βιώνει αποπληθωρισμό για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

H άνοδος του ευρώ αναμένεται να οδηγήσει σε νέα μείωση των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Πέμπτη, ακόμα χαμηλότερα από τον στόχο του «λίγο κάτω από το 2%». Αλλά επενδυτές προειδοποιούν ότι η πρόεδρος της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της να μην μπορούν να κάνουν πολλά για να επηρεάσουν την ισοτιμία. Η ισχύς του ευρώ, λένε, είναι σε μεγάλο βαθμό το προϊόν της μεγάλης στροφής που πραγματοποίησε η Fed φέτος, καθώς και ένδειξη στήριξης στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. των €750 δισ. που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο.

«Για την ΕΚΤ, η απόπειρα υποτίμησης του ευρώ είναι ένα ολοένα και πιο σισύφειο εγχείρημα», ανέφερε ο Πίτερ Κινσέλα, υπεύθυνος στρατηγικής για τις αγορές συναλλάγματος στην ελβετική επενδυτική Union Bancaire Privee. «Η Λαγκάρντ μπορεί να κάνει δηλώσεις αυτή την εβδομάδα με το βλέμμα στην υποτίμηση του ευρώ, αλλά είναι λιγότερο ξεκάθαρο τι πραγματικά μπορούν να κάνουν».

Oι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι η ΕΚΤ έχει πολύ περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια από το τρέχον -0,5%. Η αγορά προεξοφλεί μια επιπλέον μείωση στο επιτόκιο καταθέσεων κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα μέχρι την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με αναλυτές της Nomura. Αλλά προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα και θα αυξήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του €1,35 τρισ., σε μια προσπάθεια να μετριάσει την αποπληθωριστική πίεση.

Αν και οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφωνούν ότι η πρόσφατη άνοδος του ευρώ είναι καλοδεχούμενη, δεν υπάρχει ξεκάθαρη συναίνεση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν γι’ αυτό. «Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αποκρούσουμε την αφύσικη ανατίμηση του ευρώ», σημείωσε ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας σε καθεστώς ανωνυμίας. «Δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη για δραστικά μέτρα, ακόμα αναμένουμε ενδείξεις για την πορεία της ανάκαμψης».

Aν και κάποια μέλη του συμβουλίου εκτιμούν ότι η ισχύς του ευρώ αντανακλά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αντίδραση της Ε.Ε. στην πανδημία, ανησυχούν ότι η ΕΚΤ έχει χάσει το παιχνίδι από τη Fed. Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν έχει κάνει λιγότερο ελκυστικά τα στοιχεία ενεργητικού σε δολάριο. Η στροφή της Fed τον περασμένο μήνα σε έναν ουδέτερο στόχο για τον πληθωρισμό έχει αποδυναμώσει περαιτέρω το αμερικανικό νόμισμα και έχει αυξήσει την πίεση στην ΕΚΤ να απαντήσει με τη δική της στρατηγική αναθεώρηση, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την ερχόμενη χρονιά.

«Η ΕΚΤ είναι αντιμέτωπη με μια τεράστια πρόκληση όσον αφορά τη συγκράτηση της ανόδου του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τη νέα προσέγγιση της Fed», τόνισε ο Κρίσνα Γκούχα, επικεφαλής παγκόσμιας πολιτικής στην Evercore ISI. To μέλος του συμβουλίου επισήμανε ότι η ΕΚΤ πρέπει να «παρακολουθεί ότι η αμερικανική πολιτική δεν επηρεάζει δυσμενώς την ανάκαμψη στην ευρωζώνη», πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα είναι άκαμπτο στη διαμόρφωση και στην εφαρμογή της στρατηγικής αναθεώρησης».

Άλλοι αξιωματούχοι είναι πιο ψύχραιμοι σχετικά με την άνοδο του ευρώ. Η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οποιαδήποτε απώλεια ανταγωνιστικότητας για τις εξαγωγές της ευρωζώνης θα αντισταθμιστεί από την ώθηση στο παγκόσμιο εμπόριο και την ανάπτυξη από ένα πιο αδύναμο δολάριο. «Αυτό που έχουμε δει είναι μια αντιστροφή των ροών προς επενδυτικά καταφύγια», σημείωσε στο Reuters. «Αυτό είναι καλό σημάδι», πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κα Λαγκάρντ θα κρατήσει τις ισορροπίες αυτή την εβδομάδα -ασκώντας καθοδική πίεση στο ευρώ με δηλώσεις για το πόσο αποφασισμένη είναι η κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική αν χρειαστεί, αλλά χωρίς να ανακοινώσει κάποια μεγάλη αλλαγή.

 Financial Times