“Η Γερμανία πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα”

11.09.20 | 14:00

Ο Έρικ Μάρκβαρντ γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους στη Μόρια και σε προηγούμενες επισκέψεις του στη Λέσβο. Τώρα ζητά από την ΕΕ και ιδιαίτερα το Βερολίνο να σταθούν στο ύψος τους.

Από το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου μέχρι τον Απρίλιο ο Έρικ Μάρκβαρντ, ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων, βρέθηκε στη Λέσβο για να καταγράψει τις συνθήκες στο νησί, την κατάσταση στη Μόρια και προειδοποιούσε από τότε για τις συνθήκες στον προσφυγικό καταυλισμό. Μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF ανέφερε ότι οι εικόνες με τις φλόγες να καταστρέφουν παραπήγματα και σκηνές, δεν τον ξάφνιασαν. Από τότε και με άλλες ευκαιρίες που βρέθηκε στο νησί, είχε προειδοποιήσει ότι ο κίνδυνος ήταν μεγάλος.

“Δεν έχει σχέση με το δίκαιο ασύλου”

Όπως σημειώνει, έργο των ανακριτικών αρχών τώρα είναι να βρουν πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, πιθανότατα από εμπρηστές, όμως για εκείνον έχει σημασία να τονιστεί πάλι και πάλι το σύστημα εκφοβισμού, που αυτός διακρίνει, με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με το δίκαιο ασύλου. “Οι άνθρωποι έρχονται συχνά στην Ευρώπη”, λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής, “γιατί περιμένουν διαδικασίες σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου. Περιμένουν να πάρουν αξιοπρέπεια που τους αφαιρέθηκε ίσως από κάπου αλλού. Και όταν υπάρχει ένα σύστημα εκφοβισμού και αποθάρρυνσης, που δεν είναι σε θέση να τους δώσει πίσω ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά χρησιμοποιεί απάνθρωπες συνθήκες για να τους αποθαρρύνει, τότε υπάρχει διαστρέβλωση του δικαίου ασύλου”, σημειώνει.

Τι πρέπει να γίνει όμως τώρα; Ο Έρικ Μάρκβαρντ θεωρεί ότι θα πρέπει να καταρχήν να δοθεί στέγη και φαγητό σε αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα.

“Η πολιτική θα πρέπει να φροντίσει στο να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια, να εμποδίσει τη μετάδοση του κορωνοϊού, στο να βρουν οι άνθρωποι κάποια στέγη, κάτι να φάνε και να σταματήσει επιτέλους αυτό το χάος, αυτή η έλλειψη ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να αντικατασταθεί με ένα σύστημα, στο οποίο εμείς, οι 27 χώρες της ΕΕ, που συνεργαζόμαστε στη βάση κοινών αξιών, να δείξουμε ότι μπορούμε στην Ευρώπη να έχουμε άσυλο, ότι σεβόμαστε τις αρχές του κράτους δικαίου, στη βάση των οποίων ελέγχουμε το άσυλο, και όχι με δακρυγόνα και γκλομπ. Ότι έχουμε διαδικασίες κράτους δικαίου με τις οποίες μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και ότι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι που ζούμε εδώ, όπου μπορούμε να βοηθήσουμε ανθρώπους”.

“Για ποιον γίνεται η πολιτική”;

Όπως και παλαιότερα έτσι και τώρα ο γερμανός ευρωβουλευτής μόνο θετικά έχει να πει για τους κατοίκους της Λέσβου, για τη στήριξη που πρόσφεραν στους πρόσφυγες, αν και υπήρξαν και ορισμένες ακραίες συμπεριφορές. Και για την γερμανική κυβέρνηση, τι έχει να πει; Στην κυβερνητική συμφωνία των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες υπάρχει συναίνεση για υποδοχή προσφύγων από 180 με 200.000 το χρόνο.

“Παρατηρούμε και φέτος ότι ο αριθμός των προσφύγων βρίσκεται κάτω από αυτό το όριο που έχει συμφωνηθεί” επισημαίνει ο Έρικ Μάρκβαρντ. “Και αναρωτιέμαι, για ποιον γίνεται η πολιτική; Νομίζω ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ευθύνη, γιατί έχει δυνατότητες να βοηθήσει και στην πραγματικότητα θα έπρεπε να εξετάσει δυνατότητες να το κάνει. Αλλά και ως προεδρεύουσα της ΕΕ αυτούς τους μήνες, θα πρέπει να δώσει ένα καλό παράδειγμα”.

Πηγή: Deutsche Welle


Σχετικά Άρθρα

Μήνυμα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την Γενοκτονία των Ποντίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας (9.12.2022)

Μήνυμα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την Γενοκτονία των Ποντίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας (9.12.2022)

Το 2015 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θεσμοθέτησε την «Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Τιμής των Θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και Πρόληψης του Εγκλήματος αυτού». Η σημασία της ημέρας αυτής παραμένει ισχυρή. Και, δυστυχώς, επίκαιρη. Ειδικά για την Ελληνική Πολιτεία, η ανάγκη...

Κ. Πιερρακάκης: Ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας του δημοσίου

Κ. Πιερρακάκης: Ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας του δημοσίου

Έμφαση στην κυβερνοασφάλεια του δημοσίου έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ, τονίζοντας ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται να καλύψει ένα πολύ συγκεκριμένο κενό σε αυτό το...

Εθνική Τράπεζα : ολοκλήρωση της πώλησης του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της NBG Pay Α.Ε. στην EVO Payments, Inc.

Εθνική Τράπεζα : ολοκλήρωση της πώλησης του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της NBG Pay Α.Ε. στην EVO Payments, Inc.

Η Εθνική Τράπεζα («ΕΤΕ»), σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης της 17ης Δεκεμβρίου 2021, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, μετά την λήψη των απαιτούμενων εποπτικών εγκρίσεων, ολοκλήρωσε την πώληση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της NBG Pay A.Ε. («NBG Pay») στην EVO...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This