Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέϊν προειδοποίησε ότι η ανατίμηση του ευρώ φέτος έχει μειώσει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, χρησιμοποιώντας σε άρθρο του πιο σκληρή γλώσσα από την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ και σηματοδοτώντας ότι ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερα νομισματικά κίνητρα.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει αρνητικός για το υπόλοιπο του έτους και οι όποιες ανοδικές αναθεωρήσεις στην αύξηση των τιμών λόγω της οικονομικής ανάκαμψης θα είναι μειωμένες λόγω της ισχυρότερης συναλλαγματικής ισοτιμίας, έγραψε σε ο Λέιν σε μπλογκ σήμερα.

«Πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού», έγραψε. «Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με σταθερό τρόπο».

Τα σχόλιά του έρχονται μια μέρα αφότου η Λαγκάρντ είπε απλώς ότι η συναλλαγματική ισοτιμία πρέπει να παρακολουθείται για τον αντίκτυπό της στον πληθωρισμό, ωθώντας τους οικονομολόγους και τους επενδυτές να αναρωτηθούν εάν η ΕΚΤ ανησυχεί επαρκώς.

Ένα ισχυρότερο νόμισμα επιβαρύνει τις τιμές μειώνοντας το κόστος εισαγωγής και καθιστά επίσης τις εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές. Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιγιερουά ντε Γκαλώ δήλωσε σε ομιλία του λίγο μετά τον Λέιν ότι η συναλλαγματική ισοτιμία «έχει σημασία για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική» και θα παρακολουθείται.

Το ενιαίο νόμισμα κέρδισε περισσότερο από 10% από τον Μάρτιο και ανέβηκε πάνω από 1,20 $ την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά σε δύο χρόνια. Ήταν στα 1,1842 $ στις 9:35 π.μ. την Παρασκευή, με κέρδη 0,2% από το πρωί.

Η ΕΚΤ άφησε το σχέδιο αγοράς ομολόγων πανδημίας αμετάβλητο στα 1,35 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια) την Πέμπτη. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν πριν από αυτήν τη συνάντηση πολιτικής προέβλεπαν ότι το πρόγραμμα θα αυξηθεί κατά περίπου 350 δισεκατομμύρια ευρώ πριν από το τέλος του έτους.

«Μην γελιέστε, γύρω στα τέλη του έτους, η ΕΚΤ είναι πιθανό να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική», δήλωσε ο Γιεργκ Κρέμερ , επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank AG μετά την απόφαση. «Πολύ περισσότερο αν το ευρώ συνεχίσει να ανατιμάται».

Η παρέμβασεη Λέιν προκαλεί ράλι στα ομόλογα

Τα ομόλογα της ευρωζώνης αυξήθηκαν μετά την παρέμβαση Λέιν, στέλνοντας τις αποδόσεις στο δεκαετές γερμανικό και ιταλικό χρέος χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο μείον 0,46% και 0,98% αντίστοιχα. Τα στοιχήματα στη χρηματαγορά δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα 50% ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο κατάθεσης κατά 10 μονάδες βάσης τον Απρίλιο.

Ο Λέιν σήμαινε ότι η ΕΚΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τα επόμενά της βήματα, καθώς υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα και ρίσκα για την οικονομική ανάκαμψη.

«Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο και έχει σημειωθεί μόνο μερική πρόοδος στην καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων» της πανδημίας, έγραψε. «Κατά τους επόμενους μήνες, ένα πιο πλούσιο σετ από δεδομένα θα είναι διαθέσιμο το οποίο θα βοηθήσει στην επικαιροποίηση της νομισματικής πολιτικής.»

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Share This