Την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με μια μοίρα 18 αεροσκαφών Rafale αλλά και με τέσσερις νέες φρεγάτες ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από στο Thessaloniki Helexpo Forum στη Θεσσαλονίκη.

Ο τομέας της άμυνας τα τελευταία χρόνια γνώρισε αποεπένδυση. Ήρθε η ώρα της ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες μας και τις δυνατότητες, η ώρα να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις, τόνισε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας αποφάσεις που όπως είπε, πολλαπλασιάζουν την ισχύ των ελληνικών όπλων.

“Η πολεμική αεροπορία αποκτά αμέσως μια μοίρα 18 αεροσκαφών Rafale με αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη υπεροχής, τέταρτης γενιάς.
Το πολεμικό ναυτικό ξεκινά διαδικασία για την ένταξη στο στόλο του τεσσάρων νέων φρεγατών.Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τέσσερις φρεγάτες που είναι διαθέσιμες. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν από τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα, από τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο.
Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο των τριών κλάδων, εξασφαλίζονται νέα αντιαρματικά όπλα για το στρατό, νέες τορπίλες βαρέος τύπου για το πολεμικό ναυτικό και νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την αεροπορία.

Τέταρτον, το δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας.

Επίσης , επαναξιολογείται το πλαίσιο της θητείας και της εκπαίδευσης, ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες, επαγγελματικά εφόδια για την επαγγελματική τους ζωή. Οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.

Τέλος ενεργοποιούμε την αμυντική μας βιομηχανία. Στα ναυπηγεία Ελευσίνας αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έρχεται σύντομα στρατηγικός επενδυτής. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ.

Share This