Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό σε ασθενείς πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως διεμήνυσε σήμερα η Pfizer, διά στόματος του CEO της Άλμπερτ Μπούρλα, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι προετοιμασμένη για αυτό το σενάριο.

Όπως ανέφερε ο Μπούρλα σε εκπομπή στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, προσφέρει «αρκετή άνεση» το γεγονός ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει η εταιρεία σε συνεργασία με την BioNTech είναι ασφαλές και ότι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στους Αμερικανούς πριν από το 2021, ανάλογα με την έγκριση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). «Δεν μπορώ να πω τι θα κάνει η FDA», ανέφερε η Μπόρλα. «Αλλά νομίζω ότι είναι το πιο πιθανό σενάριο και ετοιμαζόμαστε για αυτό».

Η Pfizer που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και η γερμανική BioNTech θεωρούνται πρωτοπόροι στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μαζί με τη Moderna και την AstraZeneca. Ο Μπούρλα ισχυρίσθηκε ότι η Pfizer και η BioNTech έχουν πιθανότητες 60% να γνωρίζουν την αποτελεσματικότητά του ακόμη πειραματικού εμβολίου τους έως τα τέλη Οκτωβρίου.

«Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα λειτουργεί, σημαίνει ότι θα ξέρουμε αν λειτουργεί», ξεκαθάρισε. Ο χρόνος των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών εξαρτάται από αρκετά άτομα στη μελέτη, για να γίνουν οι υπολογισμοί. Ωστόσο, τα θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την έγκριση.

Οι διαβεβαιώσεις του Μπούρλα έρχονται ακριβώς τη στιγμή που η Pfizer και η BioNTech έχουν επεκτείνει τον αριθμό των συμμετεχόντων στις κλινικές δοκιμές, προκειμένου να συμπεριλάβουν περισσότερα άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο, από τις 30.000 στους 44.000.

Πηγή Bloomberg

 

Share This