Τράπεζα της Γαλλίας: Ισχυρότερη των αρχικών προβλέψεων η ανάκαμψη της οικονομίας

Η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας από το lockdown λόγω κορωνοϊού είναι πιο ισχυρή από τις αρχικές εκτιμήσεις της, ανέφερε η Τράπεζα της Γαλλίας, η οποία αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για φέτος και για το 2021.

Η «βουτιά» που σημειώθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια των περιορισμών που διέταξε η κυβέρνηση, δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο είχε αρχικά ανακοινωθεί και η πρόσφατη δραστηριότητα ήταν καλύτερη από τις προβλέψεις των επιχειρηματικών ηγετών, όπως έδειξε η έρευνα της Τράπεζας της Γαλλίας.

Η αγορά εργασίας δεν θα πληγεί τόσο σοβαρά όσο προβλεπόταν αρχικά και η οικονομική παραγωγή θα επιστρέψει στα προ – κορωνοϊού επίπεδα στις αρχές του 2022, αντί για τα μέσα της συγκεκριμένης χρονιάς, όπως είχε προβλέψει τον περασμένο Ιούνιο η κεντρική τράπεζα της χώρας.

«Η ανάκαμψη τα πηγαίνει λίγο καλύτερα από το αναμενόμενο», ανέφερε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, σε συνέντευξή του στη Le Monde. «Η Γαλλία θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα λίγο νωρίτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Η λιγότερο αρνητική προοπτική στη Γαλλία και σε ορισμένες άλλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ αφαιρεί μέρος της πίεσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας. Στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας δεν υπήρξε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ καθιστά δυσκολότερη την επίτευσξη του στόχου για τον πληθωρισμό.

Η μηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Γαλλίας έδειξε ότι η οικονομική δραστηριότητα τον Αύγουστο ήταν μόλις 5% κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα μετά από πτώση 7% τον Ιούλιο. Αναμένει μικρή μεταβολή τον Σεπτέμβριο, γεγονός που μπορεί να μεταφράζεται σε ανάκαμψη του ΑΕΠ γύρω στο 16% κατά το γ’ τρίμηνο μετά από πτώση κατά 13,8% στο β’ τρίμηνο.

Η πτώση της δραστηριότητας αναμένεται να μειωθεί κι άλλο κατά το τελευταίο τρίμηνο μεταξύ 3,5% και 4%. Το ένα τρίτο των επιχειρηματικών ηγετών δήλωσε ότι έχουν επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα και πάνω από τους μισούς περιμένουν να φτάσουν εκεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Σε ό,τι αφορά την εργασία, αν και αναμένεται ότι στο σύνολο του 2020 θα χαθούν 800.000 θέσεις στη Γαλλία, η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται από την κορύφωσή της στο 11,1% στις αρχές του 2021 και θα υποχωρήσει κάτω από το 10% το 2022.

Η τράπεζα αναθεώρησε ελαφρώς τις προβλέψεις της για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό κατά 0,1% ετησίως στο0,5% το 2020, στο 0,6% για το 2021 και στο 1% για το 2022.

Πάντως, η τράπεζα προειδοποιεί ότι το outlook σκιάζεται από την αβεβαιότητα αναφορικά με την πανδημία. Το Σάββατο η Γαλλία ανακοίνωσε πάνω από 10,000 νέα κρούσματα. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το τέλος του lockdown.

Πηγή Bloomberg

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.