Η πρόκληση της επόμενης μέρας στον τουρισμό

15.09.20 | 10:30

Για τις δύσκολες αποφάσεις που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί το άνοιγμα του τουρισμού, βάζοντας σε προτεραιότητα την κοινωνία και την υγεία των πολιτών και με γνώμονα τα επιδημιολογικά στοιχεία και όχι με όρους τουρισμού, μίλησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στo Τhessaloniki Helexpo Forum με θέμα τον τουρισμό και τις νέες συνήθειες, στο πλαίσιο του φόρουμ «Πολιτική Οικονομία και Κοινωνία Αναζητώντας την Ισορροπία». Ο υπουργός τόνισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν δύσκολες και ότι θα υπάρξει οικονομικό ζήτημα τόσο τον χειμώνα που έρχεται, όσο και την άνοιξη αλλά έγινε κτήμα όλων η σημασία του τουρισμού και γιατί έπρεπε να ανοίξει. Ο κ.Θεοχάρης επεσήμανε ότι οι περιοχές που για τις οποίες ελήφθησαν αυστηρότερα μέτρα θα στηριχθούν περισσότερο επικοινωνιακά και σε επίπεδο προβολής. «Για την επόμενη μέρα θα εστιάσουμε στο brand της χώρας μας και στην ποιότητα αλλά και σε όλους τους τρόπους με τους οποίους θα αξιοποιήσουμε το εργαλείο των 32 δις ευρώ», πρόσθεσε.

Η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη ακόμη κι αν ξεπεράσουμε την πανδημία, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος καθώς θα ενταθεί πολύ ο ανταγωνισμός. Ο κ.Βήλος μίλησε για μείωση της επιβατικής κίνησης το 8μηνο του 2020 και στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece σε ποσοστό 75% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, υπενθυμίζοντας συνολικά ότι τα αεροδρόμια της Fraport είχαν υποδεχτεί 30,1 εκ. επιβάτες το 2019. Ο κ.Βήλος τόνισε ακόμη μια φορά τη δυναμική της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού, υπενθυμίζοντας ότι το 2019 η κίνηση αυξήθηκε σε σχέση με το 2018 κατά 8,6%. Σε ο,τι αφορά την επένδυση στα αεροδρόμια, ο κ.Βήλος είπε ότι από τα 14 αεροδρόμια έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στα 11. Απομένουν κάποιες εργασίες στην Κω ενώ μέχρι τέλος του 2020 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και αρχές του 2021 θα είναι έτοιμο και το αεροδρόμιο της Σαντορίνης.

Για την ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο του τουρισμού, κάτι το οποίο η πανδημία έφερε στο προσκήνιο εκ νέου, μίλησε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, τονίζοντας τη σημασία ύπαρξης ρευστότητας και στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και του ριζικού επανασχεδιασμού του τουριστικού προϊόντος.

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης καθώς όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ανδρέας Μανδρίνος οι πληρότητες το 8μηνο του 2020 κινήθηκαν στο 32% ενώ τον Αύγουστο στο 20%. «Ο μέσος ετήσιος τζίρος του 2020 δεν θα ξεπερνά το κόστος μισθοδοσίας του 2019 με ο,τι αυτό σημαίνει για την επόμενη μέρα και τις θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ.Μανδρίνος. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και στην ανάγκη ύπαρξης ουσιαστικού διαλόγου για την επόμενη μέρα αλλά και στήριξης των επιχειρήσεων του τουρισμού συνολικά μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδος Γρηγόρης Τάσιος. Την ίδια ώρα, ο Τομεάρχης Τουρισμού της ΠΚΜ Αλέξανδρος Θάνος σημείωσε ότι η περιφέρεια εκπονεί μια ποιοτική και ποσοτική έρευνα για την αξιολόγηση της κατάστασης.
Η επένδυση στην ψηφιακή προβολή της πόλης που γίνεται τα τελευταία 4 χρόνια φάνηκε πάντως ιδιαίτερα αποτελεσματική με την πανδημία, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης και αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στη Βουλγαρία

Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στη Βουλγαρία

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή της στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, συναντήθηκε με εκπροσώπους ελληνικών συλλόγων και ομογενειακών οργανώσεων, καθώς και με καθηγητές και δασκάλους της ελληνικής γλώσσας. Νωρίτερα,...

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 114 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τον Νοέμβριο

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 114 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τον Νοέμβριο

Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Τον Νοέμβριο του 2022 οι παίκτες κέρδισαν περισσότερα από 114 εκατομμύρια ευρώ. Την τελευταία εβδομάδα, από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2022, τα κέρδη ξεπέρασαν τα 29 εκατομμύρια...

Μήνυμα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την Γενοκτονία των Ποντίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας (9.12.2022)

Μήνυμα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την Γενοκτονία των Ποντίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας (9.12.2022)

Το 2015 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θεσμοθέτησε την «Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Τιμής των Θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και Πρόληψης του Εγκλήματος αυτού». Η σημασία της ημέρας αυτής παραμένει ισχυρή. Και, δυστυχώς, επίκαιρη. Ειδικά για την Ελληνική Πολιτεία, η ανάγκη...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This