Ο Μπιλ Γκέιτς ξεσπαθώνει: Αμφισβητεί τις κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για την ανάπτυξη του εμβολίου

15.09.20

Ο Μπιλ Γκέιτς εκτιμούσε την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως την κορυφαία αρχή δημόσιας υγείας στον κόσμο. Οχι πια.

Και δεν εμπιστεύεται ούτε τα Κέντρα Ελέγχου και Προστασίας Νόσων (CDC). Και οι δύο οργανισμοί, κατά την άποψή του, έχουν πέσει θύματα μιας προεδρίας που υποβιβάζει ή απορρίπτει την επιστήμη και την ιατρική προς όφελος του πολιτικού κέρδους.

«Όπως διαπιστώσαμε με τις μπερδεμένες δηλώσεις για το πλάσμα του αίματος (από τον επικεφαλής του FDA κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό Πρόεδρο) όταν πιέζονται οι άνθρωποι για να πουν αισιόδοξα πράγματα, η κατάσταση εκτροχιάζεται. Ο FDA έχασε αρκετή από την αξιοπιστία του τότε», δήλωσε ο Γκέιτς, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television.

«Ιστορικά, όπως ακριβώς το CDC θεωρούνταν ως το καλύτερο στον κόσμο και ο FDA είχε την φήμη του κορυφαίου οργανισμού ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων«, δήλωσε ο Γκέιτς. «Αλλά έχουν επέλθει ρωγμές από τις δηλώσεις και τις ανακοίνωσεις και των δύο οργανισμών.»

Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από την εμπιστοσύνη του κοινού στο εμβόλιο που θα μπορούσε να τερματίσει την πανδημία του κορωνοϊού και το οποίο θα πρέπει να λάβει την έγκριση του FDA. Δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών ανησυχεί ότι η ανάπτυξη του εμβολίου είναι βιαστική και το ένα τρίτο δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί.

Την ίδια ώρα ο Τραμπ δεν κρύβει την προσδοκία του να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να εγκριθεί τον επόμενο μήνα, προσθέτοντας ότι θα ήταν «ασφαλές και αποτελεσματικό».

Όπως και η υπόλοιπη χώρα, ο Γκέιτς, είναι πλέον αναγκασμένος να εμπιστευτεί τις εταιρείες που εργάζονται για την δημιουργία θεραπειών και εμβολίου κατά του Covid-19 και όχι τις κρατικές ρυθμιστικές αρχές που επιβλέπουν και ελέγχουν τις εταιρείες.

Εννέα από τις εταιρείες που εργάζονται στην έρευνα του εμβολίου ανακοίνωσαν στις 8 Σεπτεμβρίου τη δέσμευσή τους στην επιστήμη και την ηθική, προσθέτοντας ότι δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια έναντι της ταχύτητας για την ανάπτυξη οποιουδήποτε εμβολίου που θα υποβάλλουν για έγκριση έκτακτης ανάγκης. Η FDA έχει δηλώσει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να πληρούν στάνταρντς υψηλότερα του κανονικού για να λάβουν έγκριση.

«Αυτές οι εταιρείες είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες», δήλωσε ο Γκέιτς. «Δόξα τω Θεώ που έχουμε αυτήν την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα την οποία και θέλουμε να διαμορφώσουμε σε ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό που να προσφέρεται σε όλο τον πλανήτη».

Παρόλο που αναγνωρίζει ότι είναι πιθανό να υπάρχουν παρενέργειες , ο Γκέιτς δήλωσε είπε ότι εκτιμά ότι το εμβόλιο που θα παραχθεί θα είναι ασφαλές.

Πηγή Bloomberg

 

Σχετικά Άρθρα

Αντιμέτωπη με τις αμερικανικές επιδοτήσεις, η Ευρώπη πρέπει να «υποστηρίξει» τη βιομηχανία της

Αντιμέτωπη με τις αμερικανικές επιδοτήσεις, η Ευρώπη πρέπει να «υποστηρίξει» τη βιομηχανία της

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν κάλεσε να δημιουργηθεί «ευρωπαϊκό ταμείο» για να «υποστηριχθούν βιομηχανικά σχέδια» ώστε να αντιμετωπιστεί ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act, IRA) που υιοθετήθηκε στις...

Πως αξιολογεί το υπουργείο Εργασίας την διαδικασία έκδοσης των συντάξεων;

Πως αξιολογεί το υπουργείο Εργασίας την διαδικασία έκδοσης των συντάξεων;

Τα πολύ σημαντικά βήματα που έχει πετύχει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς την κατεύθυνση της έκδοσης των συντάξεων και της αποκατάστασης των εκκρεμών υποθέσεων ανέδειξε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κώστας Χατζηδάκης,...

Αρνητική η Μόσχα στο ενδεχόμενο ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο

Αρνητική η Μόσχα στο ενδεχόμενο ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Ρωσία «δεν θα δεχθεί» το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και εξετάζει πώς θα απαντήσει, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, απαντώντας σε μια συμφωνία των δυτικών δυνάμεων που έχει στόχο να περιοριστεί μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This