Ποιες μετοχές των ΗΠΑ θα υπεραποδώσουν έναντι της αγοράς εάν εγκριθεί εμβόλιο για τον κορονοϊό

15.09.20 | 12:00

Του Sergei Klebnikov

Καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία στην Wall Street σχετικά με την πιθανή έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, ακολουθούν έξι μετοχές που θα μπορούσαν να σημειώσουν μεγάλα κέρδη και να ανακάμψουν και μόνο από την είδηση, σύμφωνα με ειδικούς της Stifel.

Γεγονότα
Οι αναλυτές της Stifel επεσήμαναν πρόσφατα μια μικρή ομάδα μετοχών στον κλάδο φιλοξενίας και αναψυχής που θα επωφελούνταν άμεσα από μια ανακοίνωση εμβολίου και μια χαλάρωση στους παγκόσμιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι επιλογές της Stifel περιλαμβάνουν τις μετοχές των εταιρειών κρουαζιέρας Carnival, Lindblad Expeditions και OneSpaWorld, τις διαχειρίστριες καζίνο Caesars Entertainment και Las Vegas Sands, καθώς και την εταιρεία θεματικών πάρκων και ψυχαγωγίας, SeaWorld.

Καθεμία από αυτές τις μετοχές υπέστη μεγάλες απώλειες το 2020 καθώς τα ταξιδιωτικά έσοδα έκαναν βουτιά εν μέσω εκτεταμένων lockdowns και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Η μετοχή της Carnival έχει χάσει πάνω από το 65% της αξίας της φέτος, η OneSpaWorld περισσότερο από 55% και η SeaWorld σχεδόν 40%.

Κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης της Επιτροπής Τουρισμού του Μαϊάμι-Ντάντε και της Επιτροπής Λιμένων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι CEOs της κρουαζιέρας απηύθυναν ηχηρό αίτημα για επιστροφή στην υπηρεσία: “Αρκετά. Έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες. Εμείς ως βιομηχανία, εμείς ως κοινωνία, έχουμε μάθει πολλά για το πώς να ζούμε μαζί με τον Covid”, δήλωσε ο επικεφαλής της Norwegian Cruise Line Frank Del Rio.

Αν και οι αναλυτές της Stifel λένε ότι οι περισσότερες μετοχές θα επωφεληθούν από μια θετική ανακοίνωση για εμβόλιο, πιστεύουν ότι “κάθε είδους μετοχή που σχετίζεται με τη βιομηχανία κρουαζιέρας θα μπορούσε να υπεραποδώσει έναντι άλλων”.

Στην εταιρεία αρέσουν ιδιαίτερα οι OneSpaWorld και Lindblad Expeditions, η καθεμία με κεφαλαιοποίηση μικρότερη του 1 δισ. δολαρίων: “Ενώ το λογικό θα ήταν να παίξουμε το χαρτί της ανάκαμψης μέσα από μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας, “διακρίνουμε καλύτερη ευκαιρία μέσα από δύο επιλογές μικρής κεφαλαιοποίησης”, σημείωσαν οι αναλυτές.

Τι να προσέξετε
Η Stifel λέει ότι η Lindblad έχει ένα πλεονέκτημα με τα σχετικά μικρά κρουαζιερόπλοιά της, τα οποία “μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των ατόμων που πρέπει να λογοδοτούν για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους επιβάτες.” Βλέπει επίσης ως ασφαλές στοίχημα την OneSpaWorld, η οποία λειτουργεί κέντρα υγείας και ευεξίας σε κρουαζιερόπλοια και θέρετρα: Η εταιρεία χρειάζεται να προσελκύσει μόνο περίπου το 11% των επιβατών σε ένα πλοίο για να κάνει την επιχείρησή της λειτουργική, επισημαίνουν οι αναλυτές. Η OneSpaWorld είναι “περισσότερο απομονωμένη σε σχέση με τις ίδιες τις διαχειρίστριες κρουαζιερόπλοιων”, λέει η Stifel.

Υπόβαθρο
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει χρηματοδοτήσει μέχρι στιγμής τρία πιθανά εμβόλια κορονοϊού τα οποία βρίσκονται στις Φάση 3 των δοκιμών. Οι εταιρείες πίσω από αυτά περιλαμβάνουν τις Moderna, AstraZeneca (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), Pfizer και BioNTech.

Μεγάλο νούμερο: 6,4 εκατομμύρια
Τόσα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής, με περισσότερους από 191.000 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του Johns Hopkins University.

Σημαντική απόφαση
“Τα εμβόλια για την Covid-19 αναπτύσσονται με ταχύ ρυθμό…. παρά την αυξημένη αβεβαιότητα, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι τουλάχιστον ένα εμβόλιο θα λάβει την έγκριση του FDA φέτος το φθινόπωρο”, προέβλεψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs τον περασμένο μήνα. Ο οίκος σημείωσε ότι η ταχύτερη άφιξη ενός εμβολίου -με ευρεία διαθεσιμότητα έως τις αρχές του 2021- θα ενισχύσει τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης: η καταναλωτική δαπάνη θα επιταχυνθεί στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους καθώς οι Αμερικάνοι “θα επιστρέψουν στις δραστηριότητες που προηγουμένως τους εξέθεταν στον κίνδυνο του κορονοϊού”.

Πηγή Forbes

 


Σχετικά Άρθρα

Σχεδόν 31,5 εκατ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση στα ΑΕΙ για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους

Σχεδόν 31,5 εκατ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση στα ΑΕΙ για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους

Έκτακτη επιχορήγηση 31,5 εκατ. ευρώ θα λάβουν τα ΑΕΙ, αυξημένη κατά 10 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Στόχος της επιχορήγησης αυτής είναι, κυρίως, η συνδρομή στην κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους των Ιδρυμάτων,...

Ενεργειακή κρίση: ενίσχυση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ενεργειακή κρίση: ενίσχυση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν τη νέα νομοθεσία για την επιτάχυνση της χορήγησης αδειών για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ, π.χ. φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν τη μείωση της μέγιστης διάρκειας της διαδικασίας έγκρισης...

Χρ. Σταϊκούρας: Παρουσίαση αναπτυξιακής στρατηγικής στους διεθνείς επενδυτές

Χρ. Σταϊκούρας: Παρουσίαση αναπτυξιακής στρατηγικής στους διεθνείς επενδυτές

Για την αναπτυξιακή οικονομική πολιτική και τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link που πραγματοποιείται την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με το...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This