Βετεράνος των hedge fund “σορτάρει” κρατικό χρέος Ευρωζώνης και ευρώ λόγω… κατάρρευσης Τουρκίας

Για πολλούς επενδυτές, τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας είναι αποκλειστική ευθύνη της Άγκυρας και δεν αναμένεται να επηρεάσουν κανέναν άλλον πλην της ίδιας. Για τον John Floyd, τα “σημάδια” της τουρκικής κρίσης θα επεκταθούν στην Ευρώπη τους ερχόμενους μήνες.

Ο επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στην Record Currency Management, η οποία διαχειρίζεται assets συνολικής αξίας 63 δισ. δολ., “σορτάρει” κρατικά ομόλογα της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, καθώς και το ίδιο το ευρώ, αναμένοντας ότι η αναταραχή στην τουρκική αγορά θα γίνει αισθητή σύντομα στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στην 25ετή καριέρα του, ο πρώην trader της Deutsche Bank φέρεται να είχε προβλέψει την κρίση στην Ασία, καθώς και την κατάρρευση του νομίσματος της Αργεντινής. Τώρα, ισχυρίζεται ότι η “βουτιά” της τουρκικής λίρας και τα αρνητικά καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας συνιστούν επενδυτική ευκαιρία στο πλαίσιο των αναπτυσσόμενων αγορών, καθώς ο κίνδυνος για διεύρυνση των “κόκκινων” δανείων αυξάνεται. Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας βαθύτερα στο πλαίσιο των μη επενδυτικών βαθμίδων την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας είναι “ολοένα και πιο πιθανή”.

Βετεράνος των hedge fund “σορτάρει” κρατικό χρέος Ευρωζώνης και ευρώ λόγω… κατάρρευσης Τουρκίας
Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία
“Πρόκειται για επενδυτική κίνηση που σχετίζεται με την Τουρκία, αλλά δεν αφορά μόνο την Τουρκία”, σημειώνει ο Floyd. “Η Ευρώπη έχει μπροστά της μια σοβαρή πρόκληση. Οι οικονομίες της αποδυναμώνονται, η Covid-19 εξαπλώνεται ξανά, η ανεργία είναι πολύ ψηλά, το ίδιο ισχύει και για τα επίπεδα του χρέους, ενώ οι χώρες της βρίσκονται εντός ενός ζουρλομανδύα – κοινού νομίσματος”, συμπληρώνει.

Η έκθεση των ξένων τραπεζών στην Τουρκία έχει μειωθεί μετά τη νομισματική κρίση του 2018 στη χώρα, ωστόσο ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν στα τέλη του 2019 απαιτήσεις συνολικού όγκου 166 δισ. δολ. από την Τουρκία, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να διαθέτουν τη μερίδα του λέοντος στην έκθεσή τους στην τουρκική αγορά, σύμφωνα με στοιχεία της Bank for International Settlements. Η οικονομία της Τουρκίας, με ΑΕΠ 740 δισ. δολ., αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4% το 2020, η λίρα έχει χάσει άνω του 20% της αξίας της από τις αρχές του έτους, ενώ το κόστος ασφάλισης του τουρκικού κρατικού χρέους έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Ο Floyd βασίζει το επενδυτικό “στοίχημά” του στην υπόθεση ότι οι Τούρκοι δανειολήπτες θα έχουν μεγάλη δυσκολία να αποπληρώσουν το χρέος τους σε ξένο νόμισμα, οδηγώντας έτσι σε μια αύξηση των NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η τουρκική λίρα παρουσιάζει την Τρίτη μικρή μεταβολή, μετά το ιστορικό χαμηλό της έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα. Η μετοχή της ισπανικής τράπεζας Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, η οποία ελέγχει ποσοστό 50% στην τουρκική Turkiye Garanti Bankasi, δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στην Τουρκία, υποχωρεί κατά 1,8%, σήμερα, ενώ από τις αρχές του έτους έχει απωλέσει το 50% της αξίας της. Η μετοχή της γαλλικής BNP Paribas, έτερης ευρωπαϊκής τράπεζας με έκθεση στην Τουρκία, υποχωρεί 1%.

Ο Floyd εκτιμά τέλος ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φθάνει για να ανακόψει τη χειροτέρευση των οικονομικών συνθηκών στην περιφέρεια της Ένωσης, ενώ καλύπτει ελάχιστες από τις ανάγκες της Ιταλίας για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.

“Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές προκλήσεις. Είναι αυτό το πακέτο ανακούφισης από τον κορονοϊό βήμα στη σωστή κατεύθυνση; Απολύτως. Φθάνει για την επίλυση των προβλημάτων; Σε καμία περίπτωση”, καταλήγει.