Oγδόντα εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αιτηθεί η ΕΥΑΘ ΑΕ

15.09.20

Τη σωστή στιγμή στο κατάλληλο τίμημα θα πωληθεί το ποσοστό 24% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΥΑΘ ΑΕ, ενώ η βορειοελλαδική εταιρεία θα υποβάλλει αίτημα για την εξασφάλιση κονδυλίων ύψους 80 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να υλοποιήσει ώριμα έργα. Αυτά επισήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), βασικού μετόχου της ΕΥΑΘ ΑΕ, Ράνια Αικατερινάρη, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε από τα στελέχη της Βορειοελλαδικής εταιρίας.

Για την πώληση του 24% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΥΑΘ ΑΕ, σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρονική πίεση προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και υπογραμμίζοντας ότι θα «γίνει σε κατάλληλη συγκυρία», τόνισε ότι «η αξία και το τίμημα πώλησης του προαναφερόμενου ποσοστού, πρέπει να αντικατοπτρίζει της αξία της εταιρείας».

Αναφορικά με το αίτημα που θα υποβληθεί για εξασφάλιση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η κ. Αικατερινάρη είπε ότι τα ώριμα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν αφορούν τα έξυπνα δίκτυα (40 εκατ. ευρώ), την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την επέκταση/αναβάθμιση του δικτύου της εταιρείας (30-40 εκατ. ευρώ).

Μεταξύ άλλων η κ. Αικατερινάρη επισήμανε ότι η ΕΥΑΘ ΑΕ αποτελεί υπόδειγμα εταιρείας του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εκσυγχρονίζεται και χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τόνισε ότι το πρόγραμμα επενδύσεών της είναι πολύπλευρο και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη και τους πολίτες και αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο, παρά των επιπτώσεων της πανδημίας. Σημείωσε δε ότι στο πεδίο της κοινωνικής ανταποδοτικότητας η ΕΥΑΘ ΑΕ «πρωτοπορεί».

«Η ΕΥΑΘ είναι λαμπρό παράδειγμα που γεννά αυτοπεποίθηση και δείχνει το δρόμο για την Ελλάδα αλλιώς», επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα επενδύσεών της κινείται στην κατεύθυνση βελτίωσης της ποιότητας για τους πολίτες.

«Αναπτυξιακό» με μεγάλη συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε «μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας του κορονοϊου», χαρακτήρισε το πρόγραμμα επενδύσεων της ΕΥΑΘ ΑΕ ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας.

Το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΑΘ ΑΕ αφορά στα 175 εκατομ ευρώ και στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε η πορεία για αυτά που αφορούν στα 65 εκατ. ευρώ.

Την άνοιξη του 2023 θα παραδοθεί το έργο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που θα ξεκινήσει να υλοποιεί αρχές 2021 η ΕΥΑΘ ΑΕ και αφορά στον ανασχεδιασμό του κτιρίου όπου στεγάζει τη δραστηριότητά της επί της Εγνατίας Οδού , ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άγις Παπαδόπουλος. Ο διευθύνων σύμβουλος ΕΥΑΘ ΑΕ, Άνθιμος Αμανατίδης, διευκρίνισε ότι έχει ήδη βρεθεί ο χώρος της μετεγκατάστασης. Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι “τον Οκτώβριο αναδεικνύεται ο ανάδοχος για την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ)» και «ο χρόνος κατασκευής του είναι 20 μήνες. Ακολουθούν τέσσερις μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας και έξι μήνες αποδοτικής του λειτουργίας με νερό προς χρήση». Για τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων ( ΕΕΛΘ), ανέφερε ότι η σχετική σύμβαση υπογράφεται τις επόμενες μέρες.

Όσον αφορά τις εργασίσες στο τμήμα του αγωγού που φέρνει το νερό από τις πηγές τη Αραβησσού Πέλλας και παρουσιάζει αστοχίες, έχει επισκευαστεί στο 40%, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γρηγόρης Πενέλης, σημειώνοντας ότι η εκτέλεση του έργου θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο 2021.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Κ. Πιερρρακάκης: «Εμπλουτισμός  δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας»

Κ. Πιερρρακάκης: «Εμπλουτισμός δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας»

«Αυτή την στιγμή αρχίζουμε και ξανασκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται το Upskilling και το Reskilling, δηλαδή ο εμπλουτισμός δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στην ημερίδα «Upskilling...

Συνάντηση ΥΠΕΞ με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Tufts

Συνάντηση ΥΠΕΞ με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Tufts

Mεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts υποδέχθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας. «Παρουσίασα τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για...

Πάσχα στον «Ελληνικό Κόσμο»

Πάσχα στον «Ελληνικό Κόσμο»

Ένα πασχαλινό camp για παιδιά από 5 – 12 ετών & Εκπαιδευτικά Προγράμματα Απριλίου 2023 Η εναλλακτική κατασκήνωση του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με πασχαλινή, παιχνιδιάρικη διάθεση, δίνει την ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να γεμίσουν δημιουργικά το...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This