Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015 υποχώρησε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της μείωσης φόρων και άλλων μέτρων στήριξης της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,2% ελαφρώς υψηλότερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για μηδενικό πληθωρισμό. Σημειώνεται ότι η πτώση από τον πληθωρισμό 1% τον Ιούλιο είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 2008.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ακόμα ένα σημάδι της αναταραχής που έφερε η πανδημία, καθώς το ΑΡΠ συρρικνώθηκε πάνω από 20% κατά το β’ τρίμηνο του έτους.

Η πτώση των τιμών συνέπεσε με μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως η προσωρινή μείωση του φόρου επί των πωλήσεων για εταιρείες του κλάδου φιλοξενίας και η επιδότηση ορισμένων γευμάτων από εστιατόρια τον Αύγουστο στο πλαίσιο του προγράμματος Eat out to Help Out που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ανάκαμψη τους ερχόμενους μήνες και ο διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, ανέφερε ότι δεν αναμένει αποπληθωρισμό βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός απέχει πολύ από τον στόχο για 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας και εκτιμάται ότι αυτό ίσως ενισχύσει τα επιχειρήματα για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αργότερα μέσα στο έτος..

Οι τιμές στα εστιατόρια και τα καφέ υποχώρησαν κατά 5,5% σε σχέση με τον Ιούλιο και κατά 2,6% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Βασικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε και η κατάσταση στις αερομεταφορές και στις τιμές των εισιτηρίων που υποχώρησαν κατά 1%, έναντι αύξησης 22,4% έναν χρόνο πριν.

Πηγή Bloomberg

 

Share This