Γερμανία: Πολιτικές αντιδράσεις για την άφιξη προσφύγων

16.09.20

Από “μοιραίο μήνυμα” ως “ανεπαρκή” θεωρούν κόμματα της αντιπολίτευσης την απόφαση να δεχτεί η Γερμανία πρόσφυγες από την Ελλάδα. Κριτική ανθρωπιστικής οργάνωσης ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση. Στήριξη Ζεεχόφερ.

Η χθεσινή απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο να δεχτεί η Γερμανία γύρω στους 1.550 πρόσφυγες από ελληνικά hot spot προκάλεσε πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις. Την απόφαση του κυβερνητκού συνασπισμού επικροτούν Χριστιανοδημοκράτες, βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες, κριτική ασκεί η αντιπολίτευση.

Το εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κάνει λόγο για “μοιραίο μήνυμα”. Οι Φιλελεύθεροι θεωρούν τον αριθμό των 1.550 προσφύγων αυθαίρετο και ζητούν την άμεση μετεγκατάσταση όλων των ανήλικων, οικογενειών και αρρώστων από τους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς στη Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Εκτός αυτού θα πρέπει όλοι οι πρόσφυγες να μεταφερθούν από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Παρόμοια κριτική και αιτήματα διατυπώνουν οι Πράσινοι και το κόμμα Η Αριστερά που εκτιμούν την απόφαση “ανεπαρκή” και “απαράδεκτη”.

“Η Ελλάδα προστάτευσε τα ευρωπαϊκά σύνορα”
Σφοδρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ασκεί η οργάνωση παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες Pro Asyl. Ο εγκλωβισμός χιλιάδων στα νησιά αποτελεί, σύμφωνα με το διευθυντή της οργάνωσης Γκύντερ Μπούρκχαρντ, κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οδηγεί σε απάνθρωπες συνθήκες και παρεμποδίζει δίκαιες διαδικασίες παροχής ασύλου. “Δεν θα πρέπει θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μια εν λευκώ εξουσιοδότηση για να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα,” δηλώνει ο κ. Μπούργκχαρντ σε ανακοίνωση του. ” Η ‘ορμπανοποίηση’ της Ευρώπης πρέπει να σταματήσει.”

Την ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Μιλώντας το πρωί με δημοσιογράφους στη γερμανική βουλή, επεσήμανε πως η Ελλάδα ήταν αυτή που προστάτευσε τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα όταν η Τουρκία επιδίωξε πριν μερικούς μήνες να στείλει πρόσφυγες στην ΕΕ. “Αν οι Έλληνες δεν το απέτρεπαν, θα είχαμε τελείως διαφορετικές προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη”, τόνισε.

Σύμφωνα πάλι με τον υφυπουργό Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ, την πρόταση να δεχτεί η Γερμανία 1550 πρόσφυγες την είχε κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Σχετικά Άρθρα

Τραγούδια του Φραντς Σούμπερτ με θέμα την ελληνική αρχαιότητα

Τραγούδια του Φραντς Σούμπερτ με θέμα την ελληνική αρχαιότητα

Ο διεθνώς διακεκριμένος βαρύτονος Άρης Αργύρης θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό ρεσιτάλ τραγουδιού που φέρει τον τίτλο Ο ελληνικός Σούμπερτ το...

Ανακαλύφθηκε μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουν βρεθεί ποτέ

Ανακαλύφθηκε μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουν βρεθεί ποτέ

Μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες, με μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου, ανακάλυψε μια ομάδα αστρονόμων, αξιοποιώντας το φαινόμενο που ονομάζεται «βαρυτικός φακός». Η ομάδα, με επικεφαλής το βρετανικό Πανεπιστήμιο Ντέρχαμ, χρησιμοποίησε τον...

Δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη σημερινή πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μια ενισχυμένη εντολή για τη δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα Ναρκωτικά. Ο νέος οργανισμός βασίζεται στα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This