ΚΕΔΕ: Δεν είχαμε ευθύνη για τις προδιαγραφές των μασκών

Μόνο την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις μάσκες και όχι τον καθορισμό των προδιαγραφών τονίζει ότι είχε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

“Εφαρμόσαμε ακριβώς τις οδηγίες που λάβαμε”, υπογραμμίζει, σε νέα, σημερινή της ανακοίνωση, η ΚΕΔΕ και επαναλαμβάνει: “Τις προδιαγραφές ασφαλείας και το μέγεθος των μασκών που θα παράγονταν και θα διανέμονταν, τις καθόριζαν αποκλειστικά τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η ΚΕΔΕ είχε την ευθύνη να διενεργήσει το διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα, καθώς και να παραδώσει έγκαιρα τουλάχιστον μια μάσκα σε κάθε σχολείο της χώρας. Όχι να καθορίσει τις προδιαγραφές των μασκών. Στην ευθύνη που ανέλαβε ανταποκρίθηκε με απόλυτη συνέπεια κι ευθύνη, κάτι που αναγνώρισε και ο κ. πρωθυπουργός με δημόσια αναφορά του στη συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης Κυριακής. Για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τη διάσταση μιας κατηγορίας μασκών, θεωρήσαμε ότι δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για το ποιος ευθύνεται, με την προχθεσινή δημόσια δήλωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας. Και περιμέναμε μετά την ανακοίνωση αυτή να μας σταλούν εκ νέου οι προδιαγραφές, με σαφείς οδηγίες, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία παραγωγής των μασκών που με δική μας εντολή διακόπηκε. Κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα”.

Επίσης η ΚΕΔΕ τονίζει ότι “δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα” η χθεσινή δήλωση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και για “την αποκατάσταση της αλήθειας” δηλώνει “προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας, αρχικά διαβιβάστηκαν στο Υπ. Εσωτερικών και με την υπ’ αρ. πρωτ. 53031/24-08-2020 Απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΨΩΤ946ΜΤΛ6-Μ3Ε) και χωρίς να αλλάξει η παραμικρή προδιαγραφή, διαβιβάστηκαν στην ΚΕΔΕ. Όλες δε οι παραπάνω προδιαγραφές, καθορίστηκαν με το πρακτικό της 109ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, κατόπιν εισήγησης των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες”.

Στην Επιτροπή, αναφέρει, “του Διαγωνισμού για την αξιολόγηση των προσφορών και των δειγμάτων των υποψηφίων αναδόχων, συμμετείχε και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, που ορίστηκε με Απόφαση του Υπουργού, ο οποίος ουδέποτε κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και της εξέτασης των 93 δειγμάτων μασκών αμφισβήτησε τις προδιαγραφές, όπως αυτές ετέθησαν στον διαγωνισμό, και ουδέποτε βέβαια έθεσε το παραμικρό θέμα αναγκαίων διευκρινήσεων, επί αυτών”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.