Τζεντιλόνι: Ανάπτυξη θα δούμε το 2022

17.09.20

Ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης και την άμβλυνση των ανισοτήτων εντός της ευρωζώνης εκφράζει ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στην DW.

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για την τελική μορφή του Ταμείου Ανάκαμψης που, όπως όλοι ελπίζουν, θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να συνέλθει από τις συνέπειες της πανδημίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας που έχει εγκριθεί ποτέ, με συνολικούς πόρους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τις επόμενες μέρες αναμένονται συγκεκριμένες προτάσεις της Κομισιόν για τις βασικές προτεραιότητες του Ταμείου. Στην τελευταία συνάντησή τους, στο Βερολίνο, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικά και διά ζώσης για το ζήτημα αυτό.

“Υπάρχει ξεκάθαρη θέληση για συνεργασία”, λέει στην Deutsche Welle ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι και εξηγεί ότι “ήταν πολύ σημαντικό ότι είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε πληροφορίες πρόσωπο με πρόσωπο για την πορεία της οικονομίας σε κάθε ένα από τα κράτη-μέλη. Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες ακόμη. Είναι σημαντικό όμως ότι συμφωνούμε να δοθεί προτεραιότητα στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιοποίηση με βάση τις σχετικές προτάσεις των εθνικών κυβερνήσεων”.

Μείωση των ανισοτήτων εντός ΕΕ
Ένα ακόμη στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι να μειωθεί- και σε κάθε περίπτωση να μη διευρυνθεί λόγω της πανδημίας- το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες του Νότου. Γι αυτό άλλωστε, στην Ελλάδα για παράδειγμα, η αρχική πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε καθαρό δημοσιονομικό όφελος ύψους άνω των 33 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με το 17,8% του ελληνικού ΑΕΠ. ‘Οπως εξηγεί ο Πάολο Τζεντιλόνι “τα κράτη-μέλη ούτως ή άλλως αντιδρούν στην κρίση με εθνικούς πόρους. Το κοινό Ταμείο επιχειρεί να αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ Βορρά-Νότου. Στο δεύτερο τρίμηνο (του 2020) είχαμε κάποιες βόρειες χώρες με αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης έως -4% αλλά στον Νότο υπήρχαν χώρες στις οποίες η οικονομία συρρικνώθηκε σε ποσοστό έως και -18%.”

Πότε όμως θα καταφέρει η ευρωπαϊκή οικονομία, στο σύνολό της, να συνέλθει από τις συνέπειες της πανδημίας και να επιστρέψει σε θετικούς δείκτες ανάπτυξης; Εδώ ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος παλαιότερα είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην Ιταλία, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος. Επισημαίνει πάντως ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. “Κατά μέσο όρο μάλλον θα τα καταφέρουμε το έτος 2022, μάλλον προς τις αρχές της χρονιάς”, τονίζει ο Επίτροπος Οικονομίας. “Κάποιες χώρες θα ανακάμψουν πιθανώς νωρίτερα, κάποιες άλλες αργότερα. Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) κάνει λόγο για ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι απλώς θα επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019. Έχουμε ήδη χάσει δύο χρόνια οικονομικής ανάπτυξης, γι αυτό η παροχή αναπτυξιακών κινήτρων είναι τόσο σημαντικό στοίχημα”.

Πότε έρχεται το δεύτερο κύμα;
Όσο για το επαπειλούμενο “δεύτερο κύμα” της πανδημίας και ένα πιθανό νέο λόκνταουν, με προφανείς οικονομικές συνέπειες, ο Πάολο Τζεντιλόνι εμφανίζεται μάλλον καθησυχαστικός. “Μετά από συνομιλίες που είχα και με τους 27 υπουργούς Οικονομικών την ΕΕ έχω αποκομίσει την εντύπωση ότι δεν θεωρούν πολύ πιθανό τον κίνδυνο για δεύτερο κύμα, που θα απέφερε ένα δεύτερο λόκνταουν”, επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. “Αλλά βεβαίως δεν έχουμε επαρκή εμπειρία με μία τέτοια πανδημία. Επί του παρόντος επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια, αλλά δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οδεύουμε προς το δεύτερο κύμα. Στο μέλλον πολλά θα εξαρτηθούν από την τήρηση των κανόνων και από τη συμπεριφορά που θα επιδείξουμε στις μεταξύ μας συναναστροφές”.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Σχετικά Άρθρα

Κ. Πιερρρακάκης: «Εμπλουτισμός  δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας»

Κ. Πιερρρακάκης: «Εμπλουτισμός δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας»

«Αυτή την στιγμή αρχίζουμε και ξανασκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται το Upskilling και το Reskilling, δηλαδή ο εμπλουτισμός δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στην ημερίδα «Upskilling...

Συνάντηση ΥΠΕΞ με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Tufts

Συνάντηση ΥΠΕΞ με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Tufts

Mεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts υποδέχθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας. «Παρουσίασα τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για...

Πάσχα στον «Ελληνικό Κόσμο»

Πάσχα στον «Ελληνικό Κόσμο»

Ένα πασχαλινό camp για παιδιά από 5 – 12 ετών & Εκπαιδευτικά Προγράμματα Απριλίου 2023 Η εναλλακτική κατασκήνωση του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με πασχαλινή, παιχνιδιάρικη διάθεση, δίνει την ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να γεμίσουν δημιουργικά το...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This