Κορονοϊός: Δεύτερο ρωσικό εμβόλιο αναπτύσσει ανοσία για τουλάχιστον 6 μήνες

Το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύχθηκε από το Κρατικό Κέντρο Ερευνών για την Ιολογία και τη Βιοτεχνολογία “Vector” δημιουργεί ανοσία στον ιό για τουλάχιστον έξι μήνες, και εάν χρειαστεί, ο εμβολιασμός μπορεί να επαναληφθεί, όπως ενημέρωσε την Πέμπτη υψηλόβαθμο στέλεχος του κέντρου, Alexander Ryzhikov, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

“Το εμβόλιο έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχει περιορισμούς στον επαναλαμβανόμενο εμβολιασμό. Δεν δημιουργεί δια βίου ανοσία, η οποία είναι καλή. Προκαλεί στοχευμένη ανοσοαπόκριση και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του επανεμβολιασμού. Η ανοσία που δημιουργείται από αυτό το εμβόλιο είναι αρκετή για τουλάχιστον έξι μήνες.

Σημειώνεται πως το κέντρο Vector είχε λάβει την έγκριση του ρωσικού Υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια κλινικών δοκιμών του εμβολίου σε εθελοντές στις 24 Ιουλίου. Στις 27 Ιουλίου, χορηγήθηκε στον πρώτο εθελοντή η πρώτη δόση του εμβολίου. Τη Δευτέρα, η επικεφαλής της ρωσικής επιτροπής για τα δικαιώματα των καταναλωτών, Άννα Πόποβα, ενημέρωσε ότι οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου που αναπτύχθηκε από το κέντρο Vector θα ολοκληρωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου.