Συνεχής συντονισμός από την Πολιτική Προστασία για τον μεσογειακό κυκλώνα

Μέχρι και τα 7 μέτρα θα φτάσουν τα κύματα στα νησιά του κεντρικού Ιονίου και στα παράκτια τμήματα της δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 18/09/2020, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ιανός», η οποία παίρνει τα χαρακτηριστικά του μεσογειακού κυκλώνα.

 

Στο μεταξύ, τα πρώτα φαινόμενα της κακοκαιρίας έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται στη Ζάκυνθο και σταδιακά θα επεκταθούν στο Ιόνιο και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

 

Στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς με τους περιφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων που κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, συζητήθηκαν εκτενώς θέματα προετοιμασίας για την κακοκαιρία που έρχεται, σε τοπικό επίπεδο και παράλληλα, ο υφυπουργός ζήτησε από τους περιφερειάρχες να επικοινωνούν άμεσα με την Πολιτική Προστασία για την παροχή οποιασδήποτε συνδρομής.

 

Οι συσκέψεις και επαφές θα γίνονται τακτικά, κάθε έξι ώρες ή και ενδιάμεσα, αν χρειαστεί.

 

Σημειώνεται ότι οι περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας με εντολή Ν. Χαρδαλιά και απόφαση του ΓΓ Βασίλη Παπαγεωργίου είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, καθώς και Ζακύνθου.

 

Όπως επισημαίνεται από την ΓΓΠΠ η εν λόγω κήρυξη αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν στις παραπάνω περιοχές από την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

 

 

 

Ν. Χαρδαλιάς: Σε κατάσταση “ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας” περιοχές σε Δ. Ελλάδα-Πελοπόννησο που θα πλήξει ο “Ιανός”

 

Σε κατάσταση “ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας” έχουν κηρυχθεί οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου λόγω της έλευσης της κακοκαιρίας Ιανός, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη. Μέχρι το βράδυ θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας, συμπλήρωσε.

 

Σημειώνεται ότι “κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας” προβλέπεται από το νέο νόμο σε περίπτωση επαπειλούμενου σοβαρού κινδύνου.

 

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, είναι μια δύσκολη κατάσταση, πρόκειται για φαινόμενο με ιδιαίτερα στοιχεία.

 

 

 

Τελικά ο «Ιανός» ενισχύεται και αποκτά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα, σύμφωνα με το meteo

 

Ο «Ιανός», ο οποίος βρισκόταν σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, έχει αρχίσει να ενισχύεται και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.

 

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

 

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των δέκα μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.