Το γκρεμοτσάκισμα της τουρκικής λίρας σε νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, έχει πυροδοτήσει νέο πανικό στους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η αναζήτηση ασφαλέστερων περιουσιακών στοιχείων από τους επενδυτές μετά τις απογοητευτικές εξαγγελίες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει πληγώσει το τουρκικό νόμισμα.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών των Τούρκων αξιωματούχων, έχει ενεργοποιηθεί ο κρατικός τραπεζικός μηχανισμός, με τις κρατικές τράπεζες να πωλούν δολάρια και να αγοράζουν λίρα για να ανακόψουν το κατρακύλισμα του τουρκικού νομίσματος, το οποίο χθες υποχώρησε έως 0,7% στο 7,5574 σε σχέση με το δολάριο σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ.

Οι κρατικές τράπεζες πούλησαν τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δύο άτομα με πρόσβαση στους τραπεζικούς κύκλους.

Οι εξελίξεις αυτές ασκούν πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στις 24 Σεπτεμβρίου. Με τον πληθωρισμό να τρέχει με ρυθμό κοντά στο 12%, οι αναλυτές λένε ότι η νομισματική πολιτική παραμένει πολύ χαλαρή για να βοηθήσει τη λίρα.

Στο μεταξύ οι μετοχές των ιδιωτικών τουρκικών τραπεζών δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα μετά το μαζικό sell-off από τους ξένους επενδυτές.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μόνο ένας συνδυασμός αύξησης των επιτοκίων και αλλαγών στην κυβερνητική πολιτική θα μπορούσαν να ανακόψουν την πτώση τους.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει 32% φέτος, ενώ οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με discount 61%, με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη των τελευταίων 12 μηνών, το μεγαλύτερο χάσμα τουλάχιστον από το 2006.

Πηγή Bloomberg

 

Share This