Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών Υγείας κήρυξε ολόκληρη τη χώρα σε ‘κόκκινο συναγερμό’ λόγω του κορονοϊού καθώς οι ημερήσιοι θάνατοι και τα κρούσματα αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, όπως μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν, μια από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία χώρες της Μέσης Ανατολής, έχει μοιραστεί σε ‘λευκές’, ‘πορτοκαλί/κίτρινες’ και ‘κόκκινες’ περιοχές ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 144 στους 23.952 σήμερα, ενώ ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 3.049 στα 416.198, όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λαρί.

«Η κατηγοριοποίηση με βάση τα χρώματα δεν έχει πλέον νόημα. Δεν έχουμε πλέον πορτοκαλί και κίτρινο. Όλη η χώρα είναι ‘κόκκινη’», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο υφυπουργός Υγείας Ιράζ Χαριρτσί. «Εάν συνεχιστεί η σημερινή πορεία, ο αριθμός των νεκρών θα φθάσει τους 45.000», πρόσθεσε, χωρίς να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Για παράδειγμα, στη βορειοανατολική πόλη του Ταμπρίζ ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε από λιγότερο από 40 την ημέρα σε 160, και στην ιερή πόλη των σιιτών μουσουλμάνων Κομ αυξήθηκε από 10 την ημέρα σε 160, δήλωσε ο Χαριρτσί, χωρίς και πάλι να δίνει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τις αυξήσεις αυτές.

Ο ίδιος είπε ότι μόνο η χρήση σε ποσοστό 95% των μασκών και η μείωση κατά 50% των συναθροίσεων μπορεί να μειώσει τον αριθμό των νεκρών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Share This