Guardian: Η Κύπρος απειλεί με βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ κατά Λευκορωσίας λόγω Τουρκίας

Η Κύπρος απειλεί να μπλοκάρει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκορωσία επειδή το μπλοκ αρνήθηκε να επιβάλει παρόμοια μέτρα εναντίον της Τουρκίας λόγω της μακρόχρονης διαμάχης σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η απειλή του βέτο από την Κύπρο, σημειώνει η εφημερίδα, απειλεί να εκτροχιάσει τα σχέδια της ΕΕ για κυρώσεις σε 40 αξιωματούχους της Λευκορωσίας που κατηγορούνται ότι νόθευσαν τα εκλογικά αποτελέσματα του περασμένου μήνα και για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν.

Τα μέτρα κατά της κυβέρνησης της Λευκορωσίας περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών σε 40 αξιωματούχους και ελπίζεται ότι θα επικυρωθούν στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων της Δευτέρας.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η κυπριακή στάση έχει “απογοητεύσει” τους διπλωμάτες της ΕΕ.

Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν στον Guardian ότι η Κύπρος παρεμποδίζει τις κυρώσεις της ΕΕ στη Λευκορωσία, επειδή επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της δραστηριότητάς της στη Μεσόγειο. “Είναι σοβαρό”, ανέφερε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. ” [Η Κύπρος] κρατά βασικά τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας όμηρο”. Μια άλλη διπλωματική πηγή ανέφερε ότι “όλοι είναι θυμωμένοι, όλοι είναι ενοχλημένοι” και σημείωσε πως “αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες (για την Κύπρο)”.

Ο Guardian κάνει αναφορά ακόμη στις δηλώσεις που έκανε μέσα στην εβδομάδα ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης παροτρύνοντας την ΕΕ να χρησιμοποιήσει τα μέσα που διαθέτει για να πιέσει την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της.

Ωστόσο, πολλοί ηγέτες της ΕΕ αντιτίθενται σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Άγκυρας μετά την επιβολή κυρώσεων σε δύο άτομα που συνδέονται με τις γεωτρήσεις στις αρχές του έτους. Η Γερμανία, η οποία μεσολαβεί μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να αποφύγει την κλιμάκωση των εντάσεων με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνει η εφημερίδα.