Διπλωματικός πυρετός ενόψει της Συνόδου Κορυφής

21.09.20

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθεί σήμερα η Τουρκία, ενώ εντείνονται οι διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο με την Άγκυρα ενόψει της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη και Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, στη σημερινή συνεδρίαση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική την Ασφάλεια και την Άμυνα της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, θα ενημερώσει τους υπουργούς για τις επαφές που είχε τις τελευταίες μέρες σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνέχεια οι υπουργοί θα προετοιμάσουν τη στρατηγική συζήτηση που θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας σε επίπεδο ηγετών.

Στην παρούσα φάση ο στόχος δεν είναι η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η αλλαγή συμπεριφοράς της Άγκυρας μέσω του διαλόγου, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Χριστοδουλίδης: ενιαία αντίδραση για παραβιάσεις δικαιωμάτων
Aυτό που έχουν καταστήσει σαφές οι Ευρωπαίοι στην Άγκυρα είναι πως δεν πρόκειται να μπουν σε συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας, εάν προηγουμένως δεν επιλυθούν όλα τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την τουρκική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πάντως, πολύ σημαντική για τις περαιτέρω εξελίξεις θεωρούν στις Βρυξέλλες την αυριανή τηλεδιάσκεψη που θα έχουν με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Από το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης αυτής θα κριθούν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Προσερχόμενος σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε την ΕΕ να φανεί συνεπής και να έχει ενιαία αντίδρασή είτε πρόκειται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε για παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών από τρίτες χώρες. Η αντίδρασή μας δεν μπορεί να είναι a la carte, είπε, κάνοντας με τον έμμεσο αυτό τρόπο ένα παραλληλισμό μεταξύ της Λευκορωσίας, όπου συζητείται η επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς από τη ΕΕ και της Τουρκίας.

Το θέμα της Λευκορωσίας θα εξεταστεί σήμερα από τους υπουργούς, ενώ όπως δήλωσε την Παρασκευή κοινοτικός αξιωματούχος, το πιθανότερο είναι πως δεν ληφθεί απόφαση για κυρώσεις σήμερα.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Τραγούδια του Φραντς Σούμπερτ με θέμα την ελληνική αρχαιότητα

Τραγούδια του Φραντς Σούμπερτ με θέμα την ελληνική αρχαιότητα

Ο διεθνώς διακεκριμένος βαρύτονος Άρης Αργύρης θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό ρεσιτάλ τραγουδιού που φέρει τον τίτλο Ο ελληνικός Σούμπερτ το...

Ανακαλύφθηκε μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουν βρεθεί ποτέ

Ανακαλύφθηκε μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουν βρεθεί ποτέ

Μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες, με μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου, ανακάλυψε μια ομάδα αστρονόμων, αξιοποιώντας το φαινόμενο που ονομάζεται «βαρυτικός φακός». Η ομάδα, με επικεφαλής το βρετανικό Πανεπιστήμιο Ντέρχαμ, χρησιμοποίησε τον...

Δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη σημερινή πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μια ενισχυμένη εντολή για τη δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα Ναρκωτικά. Ο νέος οργανισμός βασίζεται στα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This