Προειδοποιητικές απεργίες στον δημόσιο τομέα της Γερμανίας

21.09.20

Χωρίς αποτέλεσμα ο δεύτερος γύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων συνδικάτων με δήμους και κεντρικό κράτος. Αύξηση της πίεσης στους εργοδότες με προειδοποιητικές απεργίες σε παιδικούς σταθμούς και νοσηλευτικά ιδρύματα.

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε ό δεύτερος γύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο για τους 2,3 εκατομ. υπαλλήλους του γερμανικού δημοσίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (Angestellte) και τους 200.000 μόνιμους (Beamte). Προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στους εργοδότες τα συνδικάτα προκήρυξαν προειδοποιητικές απεργίες για την Τρίτη και τις επόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό σε ποιους τομείς του δημοσίου και σε ποιες πόλεις θα πραγματοποιηθούν απεργίες. Ενδεχομένως όμως να αφορούν παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία, νοσηλευτικά ιδρύματα για ηλικιωμένους και τη διανομή ταχυδρομικών επιστολών και πακέτων.

Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στα συνδικάτα και τους δήμους, όπως και το κεντρικό κράτος, είναι μεγάλη. Τα συνδικάτα επιμένουν στην αύξηση των μισθών κατά 4,8%. Η αύξηση δεν θα πρέπει όμως να είναι χαμηλότερη από 150 ευρώ το μήνα. Εκτός αυτού ζητούν να περιορισθεί η διάρκεια της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας σε δώδεκα μήνες. Αντίστροφα, οι εργοδότες επιμένουν να ισχύει η σύμβαση ως το 2023. Όπως αιτιολογούν, η οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το δημόσιο λόγω της πανδημίας Covid-19 δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Αισιοδοξία Ζεεχόφερ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδικάτου ver.di Φρανκ Βέρνεκε οι εκπρόσωποι του δημοσίου επέδειξαν ακόμη μια αφορά αδιαλλαξία και εκτός αυτού δεν έχουν καταθέσει προτάσεις. “Σκανδαλώδη” χαρακτήρισε ο κ. Βέρνεκε την επιμονή των εργοδοτών να διατηρηθεί το αυξημένο ωράριο εργασίας στην Ανατολική Γερμανία. Στα ανατολικά κρατίδια οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ στα δυτικά κρατίδια κατά μέσο όρο 39 ώρες.

Οι διαπραγματευτές του δημόσιου τομέα αιτιολογώντας τη στάση τους υποστηρίζουν ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στον τομέα της περίθαλψης και αλλού. Κατόπιν θα υποβάλουν στα συνδικάτα τις προτάσεις τους. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων σε ένα μήνα, συνδικάτα και δημόσιο θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Σχετικά Άρθρα

Το Κίεβο και κυβερνήσεις της Βαλτικής καταφέρονται εναντίον του  Εμανουέλ Μακρόν

Το Κίεβο και κυβερνήσεις της Βαλτικής καταφέρονται εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν

Θύελλα επικρίσεων προκάλεσε η εισήγηση που έκανε ο γάλλος πρόεδρος να ληφθεί υπόψη η ανάγκη της Ρωσίας να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά της εάν βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο από πλευράς Κιέβου όσο και από συμμάχους του στη Βαλτική. Ο Μιχαΐλο...

ΤΖΟΚΕΡ: Οι τυχεροί αριθμοί

ΤΖΟΚΕΡ: Οι τυχεροί αριθμοί

Οι τυχεροί αριθμοί του ΤΖΟΚΕΡ: 1, 5, 15, 29, 43 TZΟΚΕΡ: 6  ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ                  ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ             ΚΕΡΔΗ 5+1 - ΤΖΑΚ ΠΟΤ 5                                    1         136.586,93 4+1                                 45           2.500,00 4                     ...

Ποδόσφαιρο-Μουντιάλ 2022: Αποτελέσματα στην Φάση των 16

Ποδόσφαιρο-Μουντιάλ 2022: Αποτελέσματα στην Φάση των 16

Τα αποτελέσματα στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ: Σάββατο 3/12: Ολλανδία–ΗΠΑ 3-1 και  Αργεντινή–Αυστραλία 2-1 Κυριακή 4/12: Γαλλία–Πολωνία 3-1 και Αγγλία–Σενεγάλη 3-0 Επόμενός στον επόμενο γύρο θα συναντηθούν Ολλανδία-Αργεντινή και Γαλλία Αγγλία...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This