Μακελειό στις αγορές από τις αποκαλύψεις για «ξέπλυμα» τρισ. – Η μεγαλύτερη βουτιά από τον Ιούλιο στην Ευρώπη

Οι παγκόσμιες αγορές υποχώρουν ραγδαία σήμερα, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις αποκαλύψεις περί ύποπτων συναλλαγών τρισεκατομμυρίων από μεγάλες διεθνείς τράπεζες αλλά και τους αυστηρότερους περιορισμούς από lockdown που είναι προ των πυλών.

Κλυδωνισμοί και στις ΗΠΑ
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το δείκτη S&P 500 υποχωρούν κατά 1,8%, υποδηλώνοντας ότι οι μετοχές των ΗΠΑ είναι έτοιμες να επεκτείνουν τις απώλειες των τριών τελευταίων εβδομάδων στο άνοιγμα τους. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχωρεί κατά 500 μονάδες στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

Οι πολιτικές εντάσεις κάνουν επίσης τους επενδυτές νευρικούς, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί ετοιμάζονται για σφοδρή αντιπαράθεση σε σχέση με την αντικατάσταση της εκλιπούσας ανώτατης δικαστού Ρουθ Μπέιντερ Γκέινσμπουργκ πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για δημοσιονομική τόνωση άμεσα. Τα ομόλογα και το δολάριο είδαν την αξία τους να ενισχύεται.

«Η αγορά εξακολουθεί να ανησυχεί για τον ευρύτερο κίνδυνο που απορρέει από τις ΗΠΑ: Την πορεία της πανδημίας, τον καυγά για τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο Πίτερ Ρόζενστράιχ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Swissquote Bank SA.

«Με τον αμερικανικό κλάδο τεχνολογίας να εμφανίζει αδυναμία, το κίνητρο για αγορές αμερικανικών μετοχών δεν είναι είναι τόσο ισχυρό».

Βουτιά στην Ευρώπη
Οι αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιωτικές εταιρείες συμπαρασύρουν σε ισχυρές απώλειες στον δείκτη Europe Stoxx 600. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο επικεφαλής επιδημιολόγος Κρις Γουάιτι, πρόκειται να προειδοποιήσει αργότερα σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε «κρίσιμο σημείο» -ενώ ο γερμανός υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η τάση των νέων κρουσμάτων είναι «ανησυχητική»

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες -2,85% που διευρύνονται από το πρωί.

Δίδυμη βουτιά 3,37% για τους δείκτες DAX στη Φρανκφούρτη και FTSE στο Λονδίνο, ο γαλλικός δείκτης CAC υποχωρεί επίσης κατά 3,3%.

Στη δίνη της πτώση και το ελληνικό χρηματιστήριο που καταγράφει απώλειες αυτή την ώρα – ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 3,64% – με τις απώλειες του τραπεζικού δείκτη να ξεπερνά το 5%

Αποκαλύψεις φωτιά
Η HSBC Holdings Plc έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995 ενώ ραγδαία πτώση καταγράφουν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών μετά από μια έκθεση της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων που αποκάλυψε ότι οι διεθνείς τρέπεζες «συνέχισαν να επωφελούνται από ισχυρούς και επικίνδυνους πελάτες» τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ακόμη και μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Αγωνία για το άνοιγμα της Wall
Η Nikola Corp. έπεσε 22% στις προσυνεδριακές συναλλαγές στην αγορά των ΗΠΑ. Το start-up ηλεκτρικών οχημάτων που σύναψε πρόσφατα στρατηγική συνεργασία με την General Motors Co. ανακοίνωσε πως ο ιδρυτής της παραιτήθηκε από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου.

Η μεγάλη εικόνα
Από τις εκλογές των ΗΠΑ έως το δεύτερο κύμα πανδημίας, υπάρχει αυξανόμενη πεποίθηση μεταξύ των επενδυτών ότι οι μετοχές είναι ακριβές, δεδομένου των ρίσκων που ελλοχεύουν για την παγκόσμια οικονομία.

Σε ακρόαση της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Σώματος αυριο Τρίτη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζέρομ Πάουελ και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αναμένεται να μιλήσουν για την ανάγκη για περισσότερα κίνητρα για την τόνωση της οικονομίας.

«Υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες για την οικονομική ανθεκτικότητα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Φιορίνι, διευθύνων σύμβουλος της Pramerica SGR. «Θα έρθουν ακόμη πολλά. Ο εκλογικός κίνδυνος είναι υποτιμημένος. »

Στην Ασία, η διαπραγμάτευση μετοχών ήταν συγκρατημένη. Το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας ήταν κλειστό λόγω αργίας. Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 1,5%, ενώ οι μετοχές στην Κίνα και την Αυστραλία υποχώρησαν επίσης. Το δολάριο της Ταϊβάν ενισχύθηκε σε πρωτοφανές επίπεδο για τα τελευταία επτά χρόνια.

Πηγή Bloomberg