Η Τουρκία πιθανότατα θα υποστεί μικρότερη οικονομική συρρίκνωση από τις αρχικές προβλέψεις σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc. και την Deutsche Bank AG, η οποία επίσης προέβλεπε ότι τα επιτόκια της χώρας ενδέχεται να χρειαστεί να αυξηθούν κατά πολύ.

«Καθώς η ικανότητα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να παρεμβαίνει στην αγορά μειώνεται παράλληλα με τα συναλλαγματικά αποθέματά της, πιστεύουμε ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να επιβραδύνει τον ρυθμό των εισαγωγών, να ενθαρρύνει τις εισροές και να αποθαρρύνει τη νομισματοποίηση», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Kevin Daly και Clemens Grafe.

Η Goldman εκτιμά ότι το τουρκικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,5% το 2020 αναθεωρώντας προηγούμενες προοπτικές ια μείωση 5%. Η Deutsche Bank βελτίωσε επίσης τις προβλέψεις της για ολόκληρο το έτος στο 2,5%, λιγότερο από το μείον 5,1% της αρχικής πρόβλεψης ενώ κάνει λόγο για ανάκαμψη περίπου 4% το 2021.Ως αποτέλεσμα μιας «πιο περιορισμένης συρρίκνωσης», οι οικονομολόγοι της Goldman αναμένουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 4% του ΑΕΠ το 2020.

Πάντως ξένοι οίκοι, αναλυτές και πρώην στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT) ξεκαθαρίζουν ότι η μοναδική οικονομική κατεύθυνση που μπορεί να βγάλει την Τουρκία από το αδιέξοδο είναι η αύξηση των επιτοκίων από την CBRT.

Πηγή Bloomberg

 

Share This