Στην ανακοίνωση νέων δρακόντειων μέτρων για την μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Αγγλία προχώρησε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, καλώντας τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι τους όπου είναι εφικτό και δίνοντας εντολή τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν στις 10 το βράδυ.

Οι νέοι περιορισμοί για την Αγγλία (μιας και οι τοπικές κυβερνήσεις Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας έχουν σχετική αυτονομία στον χειρισμό υγειονομικών ζητημάτων) πιθανόν να διαρκέσουν έως και 6 μήνες, σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος απέφυγε ωστόσο να κάνει λόγο για κάποιου είδους δεύτερο lockdown.

“Δυστυχώς, όπως η Ισπανία και η Γαλλία, αλλά και πολλές άλλες χώρες, φτάσαμε κι εμείς σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι”, τόνισε ο κ. Τζόνσον, μιλώντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, κάτω σώματος του βρετανικού κοινοβουλίου, μετά τη σύσκεψη που είχε με υπουργούς του και με τους ηγέτες των τοπικών κυβερνήσεων Σκωτίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας.

Στην εστίαση και στα μπαρ, πέραν του νέου ωραρίου, θα σερβίρονται πλέον μόνον καθήμενοι πελάτες και δεν θα επιτρέπεται κανείς να κάθεται στο μπαρ των καταστημάτων.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας διευρύνεται, οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα μέτρα θα δέχονται πρόστιμα και θα υπάρχει σκληρότερη εφαρμογή των κανόνων έναντι ανθρώπων που δεν συμμορφώνονται, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σχολεία και πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοικτά, ξεκαθάρισε, ενώ σημείωσε ότι θα απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα στις 8 το βράδυ ώρα Βρετανίας (10 μ.μ. ώρα Ελλάδος).

Σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης τονίζουν ότι τα νέα περιστατικά κορονοϊού πιθανόν να αγγίξουν τα 50.000 ημερησίως στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Μπ. Τζόνσον ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα πιθανόν να γίνουν ακόμη σκληρότερα σε περίπτωση που δεν δώσουν αποτέλεσμα.

“Δεν θα ακούσουμε εκείνους που καλούν να αφήσουμε τον ιό να θερίσει, ούτε όσους θέλουν ένα μόνιμο lockdown”, ανέφερε. “Λαμβάνουμε αποφασιστικά και κατάλληλα μέτρα προκειμένου να ισορροπήσουμε τη σωτηρία ζωών με την προστασία θέσεων εργασίας και βιοτικού επιπέδου”.

Και τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Αναλυτικά, τα νέα μέτρα έχουν ως εξής:

– Οι υπάλληλοι γραφείου καλούνται να εργάζονται από το σπίτι τους όπου αυτό είναι εφικτό

– Από την Πέμπτη, όλες οι παμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα σερβίρουν αποκλειστικά σε καθήμενους και θα κλείνουν στις 10 μ.μ., ωστόσο οι υπηρεσίες delivery θα λειτουργούν κανονικά

– Η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα επεκταθεί στους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο, εντός των ταξί και σε όποιον κάνει χρήση υπηρεσιών φιλοξενίας

– Τα πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας διπλασιάζονται στις 200 λίρες για την πρώτη παράβαση

– Το όριο για τους γάμους τοποθετείται στα 15 άτομα, ενώ για τις κηδείες στα 30.

– Ο “κανόνας των έξι” θα εφαρμόζεται και για τις αθλητικές ομάδες στα σπορ κλειστής σάλας

– Το σταδιακό άνοιγμα των σταδίων για τους φιλάθλους αναβάλλεται.

Share This