Ο Τζόνσον ζητά από τους Βρετανούς να εργάζονται από το σπίτι

Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τους Βρετανούς να εργάζονται από το σπίτι εφόσον είναι δυνατόν και έδωσε εντολή σε παμπ και εστιατόρια να κλείνουν νωρίτερα σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η επανεμφάνιση του κορωνοϊού τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα για την Αγγλία, τα οποία ενδέχεται να διαρκέσουν έξι μήνες, η χρήση μάσκας προσώπου θα καταστεί υποχρεωτική για επιβάτες που ταξιδεύουν με ταξί και εργαζόμενους στον τομέα της φιλοξενίας και της λιανικής, ενώ θα είναι αυστηρότερα τα πρόστιμα σε όσους δεν φορούν μάσκες. Παρόμοια μέτρα λαμβάνονται στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να δράσουμε», δήλωσε ο Τζόνσον στο Κοινοβούλιο την Τρίτη. Επιβάλλοντας τώρα περιορισμούς, η κυβέρνηση μπορεί να «προστατέψει την οικονομία από τα πιο αυστηρά και πιο δαπανηρά μέτρα που αναπόφευκτα θα καταστούν αναγκαία αργότερα», είπε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg τα μέτρα είναι ένα πισωγύρισμα των προσπαθειών της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά το πρώτo εθνικό lockdown τον Μάρτιο που ανέστειλε την κοινωνική και εμπορική δραστηριότητα της χώρας, πυροδοτώντας τη βαθύτερη ύφεση του Ηνωμένου Βασιλείου σε περισσότερα από 100 χρόνια.

Τα μέτρα δείχνουν επίσης τη δυσκολία που έχει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξισορροπήσει την προστασία της οικονομίας και του περιορισμού της πανδημίας που έχει προκαλέσει περισσότερους θανάτους στη Βρετανία από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Τζόνσον, Πάτρικ Βαλάνς, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι χωρίς δράση, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να καταγράφει 50.000 νέα κρούσματα Covid-19 την ημέρα έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 10 μ.μ. από την Πέμπτη και θα παρέχουν υπηρεσίες μόνο σε καθήμενους. Αναβάλονται τα σχέδια για την επαναφορά των επιχειρηματικών εκδηλώσεων από την 1η Οκτωβρίου και των θεατών σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Το σημερινό νέο μήνυμα της κυβέρνησης ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους στην Αγγλία να εργάζονται από το σπίτι, εφόσον είναι δυνατόν. Αυτό ισχύει ειδικά για τους εργαζόμενους γραφείου, όπου εργαζόμενοι και εργοδότες συμφωνούν ότι είναι δυνατόν να εργαστούν αποτελεσματικά στο σπίτι, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Τα σχολεία και τα ιατρικά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά και οι εργαζόμενοι που παρέχουν βασικές υπηρεσίες θα εξακολουθούν να ενθαρρύνονται να πάνε στους χώρους εργασίας τους.

Η ανακοίνωση του Τζόνσον στο Κοινοβούλιο συνιστά μια σαφή αλλαγή στην κυβερνητική προσέγγιση. Οι υπουργοί τους τελευταίους δύο μήνες προσπαθούσαν να πείσουν τους Βρετανούς να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους για να επανεκκινήσει η δραστηριότητα στα εγκαταλελειμμένα κέντρα των πόλεων, όπου οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να επιβιώσουν. Επιπλέον η κυβέρνηση επιχορήγησε καθ’όλη τη διάρκεια του Αυγούστου τη λειτουργία των εστιατορίων (με επιχορηγήσεις γευμάτων) σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον κλάδο και να επαναφέρει τους Βρετανούς στις προ-Covid συνήθειες.

Πηγή Bloomberg

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.